Libanonské hlavné mesto Bejrút je považované za kultúrny predel medzi Blízkym Východom a Európou. Počas jeho histórie sa tu stretlo nespočetné množstvo kultúr, ktoré poznamenali nielen Bejrútsku architektúru ale aj spoločnosť. Dnes v meste žijú vedľa seba moslimovia, židia, kresťania a ďalších 15 náboženských skupín, ktoré sa vzájomne dokážu rešpektovať. A práve táto kultúrna rôznorodosť /bejrútska vrstevnatosť/ inšpirovala architektov pri návrhu terasového domu.

Rezidenčný dom Bejrútske terasy v štvrti Minet el Hosn v centre libanonského hlavného mesta bude ďalším dielom Jacqua Herzoga a Pierra de Meurona. Hoci je to známe od polovice februára, na zverejnenie projektu sa čakalo takmer pol roka, dokonca až mesiac po začiatku zemných prác.
Rezidenčný dom bude vymodelovaný z piatich druhov terás, ktoré sa opakujú v rôznych kombináciách v 25 podlažiach tak, aby vytvorili priestor pre 129 obytných apartmánov. Charakteristickou črtou domu sú hlboké terasy /niektoré majú rozlohu až 200 štvorcových metrov/, ktorých úpravu zverili známemu libanonskému záhradnému architektovi Vladimírovi Djurovicovi. Tieto terasy sa však nedajú porovnať s bežnou terasou, horná vrstva každého balkónu a terasy funguje ako solárny panel. Cez deň absorbuje slnečnú energiu, ktorú počas chladnej noci priebežne uvoľňuje. Vonkajšia plocha je naviac hojne pokrytá vegetáciou, ktorá absorbuje CO2 a chráni súkromie každého apartmánu. Djurovic upravil aj okolie domu, ktorý má byť ponorený v zeleni, okolo neho navrhol vysadiť pôsobivé jacarandy.

Každý byt je iný, najmenší byt má rozlohu 250 štvorcových metrov. Pozoruhodná je však veľkosť penthousov – najväčší bude mať až 1120 štvorcových metrov. Netradičná je aj veľkorysá svetlá výška bytov – 3,4 metra.

Ak sa niekomu zunuje vysedávanie na terase, môže využiť jednu z miestnych saun, ktoré sa spolu s plaveckým bazénom, masážnym strediskom a nákupnou zónou nachádzajú v prízemí domu.
Stavebné náklady na Bejrútske terasy predstavujú podľa libanonského denníka The Daily Star takmer 400 mil.Eu. Uviedol tiež, že cena za štvorcový meter je pod 7700 Eu a že objekt dokončia v polovici roku 2014.
Najatraktívnejšou stranou domu je severná strana, ktorá je obrátená na zátoku s prístavom pre jachty.

Libanonská ekonomika, ktorá výrazne rastie napriek svetovej kríze v posledných troch rokoch prospieva realizácii viacerých veľkých projektov. Na začiatku tohto roku dokončili napríklad v Bejrúte rekonštrukciu južnej časti zničenej starej obchodnej štvrte Beirut Souks, na ktorej sa zo známych architektov podieľali Rafael Moneo a Valode & Pistre. Vznikol tam takzvaný megamall s 200 obchodmi a 17 reštauráciami za 125 mil.Eu.

Viac foto: http://stavebnictvo.sk/photo/albums/libanon-bejrutske-terasy

Zdroj: http://www.stavebnictvo.sk