To, ako bude vyzerať väzenie budúcnosti, ukázala škandinávska firma C. F. Møller. Tá totiž vyhrala súťaž na návrh novej štátnej väznice v meste Vridsløselille na dánskom ostrove Falster. K víťazstvu firme pomohol inovatívny prístup – návrh totiž spája športové možnosti, priestory pre chov domácich zvierat a citlivú krajinotvorbu.

Keďže väzni trávia všetok svoj čas vo väzenskom prostredí, je pre nich podľa partnera firmy C. F. Møller Madsa Mandrupa architektúra vnútri väzenských múrov extrémne dôležitá. „Vytvorili sme rôznorodé a stimulujúce prostredie plné rôznych priestorov a prvkov v okolitej krajine,“ povedal. Členitý priestor by mohol pomôcť resocializácii jednotlivcov a obnoveniu dôvery komunity, dodal Mandrup.

Jednotlivé bloky komplexu vytvárajú jednoduchú hviezdu – štyri cípy majú byť v normálnom režime, pre piaty je naplánovaná vysoká ostraha. Stred hviezdy tvorí centrálna administratívna budova, obytné budovy a kultúrne centrum s knižnicou, modlitebňou, telocvičňou a obchodom. Budova je ladená v tónoch sivej a zelenej na navodenie pokojnej a ukľudňujúcej atmosféry. Väzni sa budú môcť podieľať na rôznych aktivitách, ako napríklad starostlivosť o zvieratá, záhradníčenie či šport.

Usporiadanie budov sa inšpirovalo neďalekou dedinkou, ktorá obsahuje sieť ulíc a centrálne námestie. Priestor bude ohradený šesťmetrovou stenou.

Komplex má v budúcnosti nahradiť zastaralé štátne väzenie v Vridsl?selille ešte z roku 1859. Návrh počíta s 250 väzňami.

Viac na:

http://www.worldarchitecturenews.com/index.php?fuseaction=wanappln.projectview&upload_id=15419 http://inhabitat.com/new-danish-prison-ward-will-feature-animal-husbandry/