To, ako môže vyzerať ochrana prírody v budúcnosti ukazuje projekt „Ecorium“ Národného ekologického ústavu v Južnej Kórei. Ten nedávno zverejnil plány rozľahlej prírodnej rezervácie s extra vybavením ako sú ekologické dómy, vzdelávacie centrum a environmentálny „think-tank“ – vedecký inštitút.

Návrh pochádza od architektov z ateliéru SAMOO. Tí vytvorili environmentálne centrum s rozlohou niekoľko tisíc metrov štvorcových voľného priestranstva, skleníkov a centra pre návštevníkov. Tie vytvoria miesto na vzdelávanie ľudí prírode či štúdium svetového ekosystému a jeho ochrany. Ide tak o projekt podobný britskému Edenu.

Projekt sa rozprestiera na 33 tisícoch metrov štvorcových prírodnej rezervácie, a to vrátane voľne rastúcich divých rastlín a mokradí. V centre parku sa nachádza rozsiahly systém prepojených skleníkov. Tie upravujú vnútorné podmienky podľa vonkajšieho prostredia tak, aby znížili spotrebu energie. Skleníky sú postavené z kovových panelov, dvojitého zasklenia, dreva a plexiskla. Pri pohľade zhora pôsobia ako kľukatá rieka.

 

Zdroj:
http://inhabitat.com/south-korea-unveils-stunning-eco-dome-environmental-center/
http://freshome.com/2010/01/27/sustainability-in-actionthe-ecorium-project-in-south-korea-a-giant-nature-reserve/