Nový islandský inštitút prírodnej histórie (Icelandic Institute of Natural History), ktorý navrhla islandská firma ARKIS, dostal podobu trblietavého súboru výskumných objektov – tie na slnečnom svetle žiaria ako ľadovec. Inštitút sa zaoberá výskumom a monitorovaním prírody. V nových priestoroch nájde miesto 50 výskumníkov, knižnica i vzorky.

Autorov inšpirovala nielen stavba tiel hmyzu, no tiež blízky vrcho Keilir, ktorý sa odzrkadľuje najmä v nápadnom tvare prednej časti budovy. Budova je dvoma predelmi rozdelená na tri časti – pôsobí tak menej masívne.  Predely sú zvýraznené svetlozelenými stenami, kde sú presklené schodiská.

Horné poschodia budovy sú pokryté dvojitou sklenenou fasádou. Tá pomáha prirodzenej ventilácii budovy, osvetleniu a chráni pred vetrom. Okrem toho je súčasťou prirodzenej ventilácie budovy, pričom každá kancelária má najmenej dve otvárateľné okná. Budova využíva prirodzené osvetlenie v maximálne možnej miere a umožňuje výhľad do okolitej krajiny.

Stavba je pokrytá takzvaným fritovaným sklom, čo vytvára efekt srieňa. Svetlo sa tak pri prechode budovou rozptyľuje, čo znižuje intenzitu osvetlenia i ohrievanie. Keďže Island sa nachádza vo vysokých zemepisných šírkach je sklo navrhnuté tak, aby sa využilo slnečné svetlo dopadajúce pod malým uhlom. Nepokrytý betón ohraničuje sklenené časti a vytvára kontrast s priehľadným materiálom. Na zadnej strane budovy sa nachádza zelená strecha s trávnikom a machmi miestneho pôvodu.

Stavba bola dokončená v októbri 2010 v rámci územného plánu sídla Urridaholt, ktorý už vyhral niekoľko ocenení, vrátane ceny bostonskej spoločnosti architektov (Boston Society of Architects) a ceny Nordegrio. V súčasnosti prebieha kolaudácia, ktorá bude hotová túto jar.

Viac na:

http://inhabitat.com/stunning-icelandic-institute-is-an-ice-frosted-eco-citadel/