Ekoštadión na Novom Zélande

Novozélandský štadión Eden Park dostal k budúcoročnému svetovému šampionátu v rugby novú tvár. Nejde pritom len o novú budovu, renováciu či vylepšenú fasádu, nový štadión sa totiž zaradil medzi energeticky efektívne stavby. Nový dizajn rešpektuje okolie a rieši aj verejnú dopravu v okolí stavby.

Štadión sa nachádza v historickom susedstve Auklandu. Novej stavby sa tak obávali hlavne obyvatelia, keďže rozšírenie štadiónu tlačilo nielen na priestor , ale ja na dopravu. Miestny architekti z ateliéru Jasmax to vyriešili zapojením obyvateľov do tvorby novej stavby, tak aby rešpektovala požiadavky na ich každodenný život.

Cely komplex bol pretvorený, hoci niektoré časti boli ponechané. Okolo stavby však pribudla rozsiahla plocha voľnej krajiny, ktorá slúži ako ochranná zóna. Stromy a rastliny tak nahradili betón, stavba sa tak priblížila požiadavkám obyvateľov neďalekých štvrtí. Okrem toho na východnej strane pribudla akustická bariéra, A tiež kryty a tienidlá, ktoré minimalizujú svetelné znečistenie. Novopostavená južná tribúna a východné terasy štadiónu sú potiahnuté priehľadnou vrstvou. Táto takzvaná ETFE vrstva tiež chráni stavbu poveternostnými vplyvmi, zároveň však nebráni vstupu svetla do budovy.

Nový štadión vyriešil aj chýbajúcu verejnú dopravu. Na štadión sa po novom dá dostať autobusmi, ale aj novým vlakovým spojením, ktoré obchádza obytnú štvrť.

Prvá séria hier sa vo vynovenom Eden Parku odohrala už v novembri, v roku 2011 však štadión poslúži ako hlavný stánok pre svetový pohár v rugby. Očakáva sa príchod okolo 60 tisíc fanúšikov. Po skončení hier sa štadión vráti k bežnej prevádzke okolo 50 tisíc ľudí.

Ekoštadión

Viac na:

http://inhabitat.com/new-zealands-eden-park-renovated-for-2011-rugby-world-cup/

http://www.bustler.net/index.php/article/new_zealands_eden_park_stadium_holds_its_first_game/