Firma Unilever, ktorá vyrába nielen mydlá či pracie prášky, ale aj polievky, čaje či zmrzlinu, nedávno dokončila stavbu nového centra v Hamburgu v štvrti Hafencity. Firma sa tak stane susedom vydavateľa nemeckého denníka Der Spiegel. Ten sa do novej ekobudovy v tejto štvrti sťahuje toto leto, ako sme nedávno písali.

Nové sídlo Unilever z dielne Behnisch Architects, je oveľa viac ako len moderný kancelársky komplex. Ide o ekologickú stavbu, ktorá zníži svoju energetickú stopu štyrikrát. Je za tým nielen maximálne využitie denného svetla, ale aj LED interiérové žiarovky – úsporná alternatíva klasických žiaroviek. Budova takto spotrebuje o 70 percent menej energie na svietenie v porovnaní s klasickými žiarovkami. Pomáha aj šetrné ekoriešenie kúrenia a chladenia budovy.

Interiér tvorí obrovské átrium otvorené nielen pre zamestnancov, ale i pre návštevníkov sídla. Budova je navrhnutá ako „zvislá dedina“ – členité poschodia sú napojené jedno na druhé cez otvorený priestor átria. Relaxačné centrum a kaviareň na prvom poschodí sú otvorené pre verejnosť, čo spája sídlo so sociálnym životom mesta. Vyššie poschodia spájajú súkromné a verejné pracovné priestory s rozsiahlymi neformálny priestormi okolo átria. Budova poskytuje 1200 zamestnancom firmy Unilever priestor, ktorý je zdravší ako štandardná kancelárska veža bývalého sídla firmy.

Fasáda budovy je potiahnutá akoby „druhou kožou“ z priehľadných panelov zhotovených z plastu ETFE. Tie ju chránia pred nárazovým chladným vetrom v zimných mesiacoch. Autori sa rozhodli pre tento materiál namiesto dvojitého skla hlavne pre úsporu nákladov na výstavbu.

Viac na:

http://inhabitat.com/hamburgs-unilever-headquarters-is-cities-second-skin/