Ekolyžovačka v Alpách

Lyžovačka môže byť aj ekologická záležitosť – teda napríklad vo Švajčiarsku, čo sa bývania týka.  Dedinka Les Cerniers vo švajčiarskych Alpách ponúka ubytovanie priamo v horách v 15 kupolovitých  stanových chatkách. Ide o ubytovanie s minimálnym vplyvom na prírodu.

Hostia môžu vyskúšať nielen lyžovanie či snoubord, ale aj psie záprahy, snežnice, prípadne relaxovať v luxusných chatkách takzvaných “Whitepod”. Očarujúce ekostredisko je umiestnené v nadmorskej výške 1700 metrov a celé má okolo 7 kilometrov lyžiarskych svahov so súkromnými vlekmi. Tie sú jedinými motorizovanými systémami, inak pochádza energia z obnoviteľných zdrojov. Stredisko je otvorené aj v lete, návštevníci si vtedy môžu vychutnať turistiku, horské bicykle či lezenie.

Stanové chatky sú zoskupené okolo historickej drevenej chaty z roku 1800. Sú vsadené na drevených podstavcoch a vykurované malými kachľami na drevo. Podstavce totiž zanechávajú menšiu ekologickú stopu na čistej alpskej prírode ako pevné základy zvyčajných stavieb.

Stredisko znižuje svoj vplyv na životné prostredie cez minimalizáciu svojich požiadaviek na používanie elektriny a vody, minimalizuje odpad a používa obnoviteľné zdroje energie. Ambíciou je tiež vzdelávať svojich hostí a zvýšiť ich environmentálne povedomie. Stredisko získalo v roku 2005 cenu za trvalo udržateľný turizmus.

 

Ekolyžovačka v Alpách Ekolyžovačka v Alpách Ekolyžovačka v Alpách Ekolyžovačka v Alpách Ekolyžovačka v Alpách

Viac na:

http://inhabitat.com/dome-dotted-eco-resort-is-a-winter-wonderland-in-the-swiss-alps/