The sun light of Forest

The sun light of Forest (Weihua Wei, CGSociety)

Rastliny sú úžasné. Nielenže nás nasýtia, produkujú kyslík, liečia. Poskytujú nám aj materiál na stavby, nábytok a umenie. Existuje však starobylé remeslo, ktoré mení živé rastliny na mosty, stoly, rebríky, stoličky, umelecké diela či budovy. Umenie známe ako botanická architektúra, sochárstvo či tvarovanie stromov sa zaoberá stavbami zo živých rastlín.

Koncept siaha do praveku, najstaršími príkladmi sú živé mosty Cherrapunjee v Indii.

1. Root Bridges of India

Root Bridges of India

Root Bridges of India (Foto: Vanlal Tochhawng)

V hlbinách severovýchodnej Indie, v jednom z najmokrejších miest na Zemi, sa mosty nestavajú – ale pestujú.
Kmeň Khasisov z mesta Cherapunjee využíva betelové orechy. Tie priečne preseknú a vyhĺbia. Získajú tak základný systém pre rast koreňov gumovníka. Ten môže zakoreniť, až keď prerastie na druhú stranu rieky. Vzhľadom na dĺžku trvania tohto rastu vznikne robustný žijúci most.

Root Bridges of India_2 Root Bridges of India_4

Koreňové mosty, z ktorých niektoré sú vyše sto metrov dlhé, potrebujú desať až pätnásť rokov, aby boli plne funkčné. Po tejtodobe sú mimoriadne silné. Niektoré unesú naraz tiaž viac ako päťdesiatich ľudí.
Jedným z najunikátnejších koreňových štruktúr z Cherrapunjee, známy ako „Umshiangskladá z dvoch mostov rastúcich nad sebou.

Umshiang Double-Decker Root Bridge_3

Umshiang Double-Decker Root Bridge

Umshiang Double-Decker Root Bridge

(Foto: Jim Ratcliffe)

Umshiang Double-Decker Root Bridge

(Foto: Marcus Fornell)

 

 

 

 

 

 

 

Pretože mosty sú stále živé a rastú, získavajú svoju silu v priebehu doby, a niektoré staroveké koreňové mosty používajú denne ľudia z dedín v okolí Cherrapunjee aj viac ako 500 rokov.