sklenný dom

Ochrániť stredovekú pamiatku no i zatlačiť na účty za elektrinu pomôže svojmu majiteľovi nový „sklený dom“ blízko Vilniusu v Litve z dielne ateliéru Architectural Bureau G. Natkevicius & Partners. Tí sa rozhodli pre netradičné využitie zrúcaniny stredovekej zlievarne kanónov, ktorú najskôr zrekonštruovali a potom dostavali sklenenú „ulitu“.

Dom cez sklené steny získava toľko svetla, že dokonca šetrí elektrinu. Obyvateľom takéto steny tiež ponúkajú aj dych berúci 360 stupňový výhľad na park, v ktorom sa dom nachádza. Výsledkom je moderný dom, ktorý napriek tomu, že ukrýva pamiatku, nie je múzeum, ale príjemné miesto pre život.

sklenný dom sklenný dom

Zo stredovekej stavby autori zachovali starú žltú tehlovú vrátnicu zlievarne spolu s jednoduchými základmi. Samotnú „ochranu pamiatky“ však neobmedzili iba na rekonštrukciu, ale pôvodnú stavbu navyše zakryli konštrukciou zo skla.

Keďže dom patrí bankárovi – zberateľovi starých kníh, tehlový suterén sa využil ako knižnica starožitné knihy. Zvyšok priestoru zväčšeného o sklenenú prístavbu zaberajú turecké kúpele, oddychová miestnosť a garáž. Na prízemí je priestranná obývačka, kuchyňa, jedáleň a šatník, a tiež detské izby. Spálňa je v podkroví.

sklenný dom sklenný dom sklenný dom sklenný dom sklenný dom

Viac na:

http://inhabitat.com/preserved-cannon-foundry-wrapped-in-a-glass-box-makes-for-a-striking-modern-house/