Ako rastie dopyt po rekreačných zariadeniach v panenskej prírode, rastie s ním bohužiaľ aj miera našich zásahov do prírody. Zároveň je však predstava pobytu v horskej chate v Alpách s výhľadom na celý svet neodolateľná. Dočasný ekologický prístrešok je jedným z navrhovaných riešení, ktoré pozostáva z malej chatky, ktorú je možné pomocou vrtuľníka umiestniť a upevniť na úchytné mólo. Solárne útočisko od Cimini Architecttura je navrhnuté tak, aby bolo plne samostatné a je ho možné odstrániť z minimálnym dopadom na okolie.

Jednoduchý návrh poskytne priestor pre šesť lôžok, kúpelňu, predsieň a obývací priestor. Obrovské okno ponúka výhľad na úchvatný horizont a je schopné prepúšťať aj slnečné teplo. Po západe slnka pomáha udržať teplo vo vnútri termálna clona. Chata obsahuje aj podporné solárne zariadenie s výkonom 4 kW, umiestnené na stenách, tak aby ho nezasnežilo. Zariadenie dodáva elektrickú energiu pre obyvateľov,  návrh počíta aj s podlahovým kúrením. Detaily fungovania systému nie sú zatiaľ známe, no predpokladám, že vykurovanie nebude riešené ako elektrické.

Solárny systém roztápa sneh a vodu odvádza do zásob pre chatu, pričom solárny systém poháňa všetky spotrebiče. Chata má zásoby bio-etanolu pre potreby núdzového kúrenia a varenia. Detaily systému sú v návrhu nejasné, no jasný je zámer – ekologickosť a jednoduchá demontáž budovy z miesta umožňujú zažiť divočinu a zároveň zachovať prírodu nedotknutú.

Zdroj:
www.stavebnictvo.sk