Firma Herzog & de Meuron nedávno dokončila osobitú budovu s kanceláriami v meste Allschwil vo Švajčiarsku.  Stavba sa nazýva Actelion Business Center. Pozostáva z obdĺžnikových útvarov. Tie sú na sebe naložené podobne ako jednotlivé bloky v hre Tetris. Nachádzajú sa tu mechanizmy na šetrenie energie, ako napríklad samotienenie a solárne panely, či terasy pokryté trávnikmi, ktoré zadržiavajú zrážkovú vodu a udržujú budovu chladnú.

V dobre osvetlenom interiéri tohto obchodného centra je k dispozícii 350 kancelárií. Tie boli navrhnuté tak, aby sa pre zamestnancov navodila otvorená a komunikatívna atmosféra. Okná sú trojvrstvové a často siahajú od podlahy po strop. Priestor je tak osvetlený denným svetlom, čo pomáha potláčať pocity klaustrofóbie, ktoré sú v súčasnosti častým problémom mnohých pracovísk. V stenách je minimum rúr či potrubí – zachováva sa tak idea otvoreného priestoru a nevytvára sa komunikačná bariéra. Čerešničkou na torte sú zelené strešné terasy, ktoré sa nachádzajú na treťom a piatom poschodí a ktoré poskytujú vynikajúci priestor napríklad na obed.

Ekokancelárie vo Švajčiarsku

Podobne ako mnohé ďalšie práce tejto firmy, aj v tomto prípade bol jedným s cieľov dosiahnuť uhlíkovú neutralitu. Stavba má zabudované samotienenie. To funguje nakláňaním sklenej fasády kancelárií na horných poschodiach nadol. Okná s trojitými sklami sú vybavené žalúziami, ktoré sa automaticky prispôsobia v závislosti od pozície slnka. Časť energie sa tu navyše získava pomocou fotovoltaických článkov.

Ekokancelárie vo Švajčiarsku Ekokancelárie vo Švajčiarsku Ekokancelárie vo Švajčiarsku Ekokancelárie vo Švajčiarsku

Viac na:

http://inhabitat.com/herzog-de-meuron-completes-tetris-like-actelion-business-center-in-switzerland/