Talianske Trento otvorí budúci rok nové múzeum prírodných vied z dielne talianskeho architekta Renza Piana. Múzeum vznikne v priestoroch bývalej továrne na pneumatiky Michelin. Budova bude napájaná aj z obnoviteľných zdrojov energie. Zozbieraná dažďová voda zavlaží vnútornú tropickú záhradu. Táto energeticky efektívna stavba si kladie za cieľ získať strieborný LEED certifikát.

Múzeum sa nachádza na 11 hektárovej industriálnej ploche, ktorá bola súčasťou továrne Michelin na výrobu pneumatík, v blízkosti rieky Adige. Továreň na okraji centra mesta bránila obyvateľom v prístupe k rieke. Po jej zavretí zostala táto lokalita úplne opustená. Stavba je súčasťou väčšieho obnovného projektu, ktorý počíta s priestormi na bývanie, oddych či obchodovanie. A znova prepojí lokalitu s centrom mesta. Prvá etapa obnovy – teda výstavba múzea, sa dokončí začiatkom roka 2012.

V 140 metrov dlhej budove budú vrchy a údolia inšpirované horami okolia Trenta. Výstavy v novom múzeu budú venované alpínskym a pobrežným ekosystémom severného Talianska. Návštevníkov uvíta vestibul, ktorý má predstavovať obloženú pizzu. Odtiaľto môžu prejsť k výstavám alebo do veľkej interiérovej tropickej záhrady. Budova je obklopená priekopou a vyzerá akoby plávala na vode.

Energetická efektívnosť bola jednou z hlavných priorít návrhu múzea. Renzo Piano a jeho tím preto využil viacero mechanizmov na minimalizáciu energetickej náročnosti stavby. Fasády sú pokryté zeleným kameňom, ktorý absorbuje slnečnú energiu, zatiaľ čo v prípade potreby sa prirodzená ventilácia udržuje v budove chlad. Okná a fasády boli navrhnuté na optimalizáciu tepelných vlastností budovy. Dostatok denného svetla znižuje spotrebu energie na osvetlenie.

Fotovoltaické panely na streche produkujú časť elektriny pre budovu. Geotermálny systém zase poskytuje energeticky efektívne vykurovanie a ochladzovanie. Dažďová voda zozbieraná zo strechy znižuje nároky na vodu o polovicu. Využíva sa hlavne na zavlažovanie interiérovej záhrady.

Niektoré materiály pochádzajú z miestnych zdrojov. Na podlahe výstav je použitý bambus. Je tu k dispozícii miesto na parkovanie bicyklov, sprchy a miestnosti pre zamestnancov. Parkovacie možnosti pre autá sú obmedzené, čo podporí využívanie verejnej dopravy.

Viac na:

http://inhabitat.com/renzo-piano-redevelops-former-michelin-factory-site-into-new-museum/