Han Slawik, architekt z Nemecka a európsky predstaviteľ modulárnej architektúry, navrhol na základe námorného oceľového kontajneru minidom z dreva. Základnou myšlienkou projektu bolo zachovanie normovaných rozmerov prepravného kontajneru, ale s využitím dreva ako konštrukčného materiálu. Zachovanie rozmerov kontajneru bolo potrebne kvôli bezproblémovému transportu pomocou bežných prostriedkov prevážajúcich kontajnery. Podobný projekt – Freedomek od českého architekta Marka J. Štěpána, ktorý ale nedodržal unifikovane rozmery, sme uverejnili na našich stránkach. Slawikov dom sa dá dokonca postaviť na výšku.

Na obytné účely bol v drevárskom stavebníctve vyvinutý spomínaný modul o rozmeroch medzinárodne normovanú nákladného kontajnera. Možno ho premiestňovať po celom svete pomocou štandardných zdvíhacích a transportných prostriedkov. Pre tieto objekty neexistujú žiadne priame predlohy ani skúsenosti, na ktoré by sa dalo nadväzovať. Prvé moduly plnili preto úlohu akýchsi stavebných experimentálnych laboratórií. Použité sú konštrukcie a materiály, netypické pre konvenčné stavby a takmer všetky moduly možno považovať za prototypy. Technické vybavenie jednotlivých modulov je nízkonákladové, napr. sú použité prvky výbavy zo segmentu obytných vozov.

Prečo drevený kontajner?

Celosvetovo sa využívajú takmer výhradne oceľové kontajnery. Opotrebenie, opravy a údržba nie sú však tak výhodné ako u drevených materiálov (obstarávacie náklady, zváranie atď.). Pre drevo hovoria aj neustále sa zvyšujúce ceny ocele. Drevo možno jednoduchšie a lacnejšie opravovať. Bývanie medzi drevenými stenami je príjemnejšie a zdravšie ako v schránke z ocele. Drevené kontajnery možno ľahšie a lacnejšie obmieňať, prispôsobovať a prestavovať, drevo je naviac ako obnoviteľná surovina šetrnejšie k životnému prostrediu. Rozmery a spojovacie prostriedky dovoľujú skladovanie a transport po celom svete. Spôsob stavby, zariadenia a vlastnosti predurčujú Homebox na zaradenie niekam medzi malé a mobilné domy. Nebudú premiestňované každý deň, ponúkajú ale architektúru a stavebnú technológiu jednoduchých domov.

Prečo stojace kontajneri?

Kontajner je navrhnutý tak, aby ho bolo možné postaviť kdekoľvek. Zvislá orientácia Homebox umožňuje jednak zmenšiť pôdorys a jednak poskytuje možnosť vertikálneho členenia: vstup a bežnú prevádzku s väčšou nadväznosťou na verejný priestor, obytná zóna v hornej časti s výhľadom a preslnením. Prvé dva prototypy a ďalej vyvíjané obytné boxy môžu viesť k obohateniu architektúry a mestskej zástavby – napríklad dočasné využitie v stavebných medzerách alebo väčšie dočasné obytnej zóny pri rôznych veľkých slávnostiach alebo akciách – a poskytujú tak pozoruhodný prínos obývané krajine.