Architekt odpadu

Americký architekt Michael Reynolds, známy ako “architekt odpadu” príde v máji do Českej republiky. Michael Reynolds už vyše 35 rokov stavia lacné domy zo starých pneumatík, plechoviek a plastových fliaš. Jeho domy sú energeticky sebestačné, majú vlastný zdroj vody, tepla i kanalizáciu. Reynolds, ktorého preslávil dokumentárny film britského režiséra Olivera Hodge Architekt odpadu, navštívi Česko v rámci svojho európskeho turné.

Reynolds spočiatku pri svojej netradičnej architektonické tvorbe narážal v Amerike na mnohé byrokratické prekážky. Bola mu dokonca na niekoľko rokov odobratá licencia architekta. S partiou stavbárov preto odchádzal do oblastí postihnutých prírodnými katastrofami, kde svoje vízie realizoval. Lacné ekodomy naučil stavať miestnych obyvateľov v Hondurase, v Mexiku alebo na Haiti.

Po jeho úspechoch v humanitárnej činnosti mu bola v Spojených štátoch vrátená profesijná licencia a podarilo sa mu presadiť zmenu stavebného zákona. Bola mu tiež povolená stavba testovacej základne v Novom Mexiku – sebestačné ekodomy vybavené všetkým, čo je potrebné na prežitie, keby na planéte došli neobnoviteľné zdroje energie.

V pondelok 2. mája sa Reynolds v Prahe stretne s novinármi, večer bude diskutovať s divákmi v kine Světozor po premietaní filmu Architekt odpadu. V utorok 3. mája sa uskutoční prednáška architekta na Prírodovedeckej fakulte Juhočeskej univerzity v Českých Budějoviciach, v stredu popoludní potom v Národnej technickej knižnici v Prahe.

Viac informácií: www.ekofilm.eu