S nápadom hodným Pepka námorníka na ekologickú výrobu vodíka prišiel tím vedcov z amerického laboratória Oak Ridge National Laboratory (ORNL). Vodík by sa takto vyrábal zo špenátu.

Vedci vyvinuli systém, ktorý mení solárnu energiu priamo na vodík pomocou takzvaného biohybridného systému. Ide o kombináciu rastlinných proteínov, fotosyntézy a syntetického polyméru z dielne výskumníkov. Použité proteíny (známe aj pod názvom proteíny Light Harvesting Complex II) sú pritom práve z obyčajného špenátu.

Výskumníci zistili, že proteíny v špenáte sú schopné vytvoriť organizované štruktúry s polymérmi v nesyntetickej membránovej štruktúre. A takto vyrobiť vodík z vody za prítomnosti slnečného svetla. Špenátová membrána totiž funguje ako solárny panel, ktorý produkuje vodík.

Výskumníci využili invenčnú techniku – SANS (small angle neutron scattering) –  v špeciálnom reaktore laboratória (takzvaný High Flux Isotope Reactor). Problémom systému je zatiaľ podľa výskumného pracovníka laboratória Hugha O’Neila hlavne postupná strata efektivity. „Vytvorenie syntetického systému na konverziu svetla, ktorý je schopný samočinnej opravy, je tvrdým orieškom,“ povedal. Poslednou fázou výrobného procesu je transformácia vodíka na elektrickú energiu prostredníctvom energetických článkov. Tá sa potom vyžije na poháňanie motorov. To, či sa výskum osvedčí v praxi sa podľa vedcov ukáže až časom.

Energia z vodíka je jedným z udržateľných spôsobov ako nahradiť benzín či naftu. Na vodíkový pohon by mohli fungovať nielen autá, ale napríklad aj vykurovanie budov či ohrev vody. No oponenti upozorňujú, ak by sa vodík začal používať vo veľkom, nebude ho možné vyrobiť z obnoviteľných zdrojov. To by znamenalo, žeby už nešlo o ekologický pohon. Vyrábať by sa totiž musel v tepelných či jadrových elektrárňach.

Pilotný projekt univerzity v New Brunswicku zase rieši výrobu elektriny z piva a sódy.

Výskumný tím využíva pre potreby elektrárne v atlantickej časti Kanady odpadovú sódu a pivo spoločnosti Milco Industries.

Tieto nepotrebné tekutiny sa tradične ukladajú na skládku odpadov, čo vyjde spoločnosť na sto až dvestotisíc dolárov. Takto by sa však z odpadového piva a sódy dalo vyrobiť 250 až 500 tisíc galónov etanolu ročne.

Ak bude tento pilotný projekt úspešný, spoločnosť Milco Industry vytvorí ešte väčšiu etanolovú elektráreň pre vlastné potreby.

Etanol je oveľa ekologickejšie palivo ako fosílne palivá. Spaľuje sa totiž čistejšie a ak sa vyrába z odpadového organického materiálu, produkuje nulové emisie oxidu uhličitého.

Viac na:

http://inhabitat.com/spinach-proteins-could-be-the-key-ingredient-in-producing-hydrogen-fuel/

http://magazin.atlas.sk/techmag/vodik-pohon-buducnosti-/669307.html

http://inhabitat.com/canadian-waste-plant-will-power-itself-using-soda-and-beer/