Spaľovňa odpadu v Kodani

Lyžovanie na umelom vrchu bude čoskoro alternatívou pre kodanských lyžiarov – tí totiž trpia nedostatkom kopcov. Riešením bude nová spaľovňa odpadu v Kodani, ktorá poslúži tiež ako lyžiarsky svah.

Návrh pochádza z dielne dánskeho architekta Bjarka Ingelsa. „Mesto má počasie pre zimné športy, len nemá pre ne krajinu,“ povedal.

Strecha so svahom s výškou 100 metrov poskytne lyžiarom na výber tri trasy. Jedna z nich, takzvaná „čierna cesta“, bude obtiažnejšia. Na svah sa lyžiari dostanú výťahom. Povrch svahu bude z klzkej umelej trávy – lyžovať tak bude možné aj v prípade, že nenasneží.

Nová spaľovňa „Amagerforbraending“ vyjde na 420 miliónov eur. Nahradí pôvodnú ešte zo sedemdesiatych rokov. Situovaná bude v priemyselnej časti mesta. Výstavba novej spaľovne už prebieha.

Spaľovňa okrem spracovania odpadu ponúka aj rekreáciu a tvorbu životného prostredia. A tiež vzdeláva – na každú tonu CO2, ktorú vypustí, vypustí dymový prstenec. Ten pripomenie každému obyvateľovi či návštevníkovi mesta vplyv konzumného spôsobu života na prírodu.

Viac na:

http://www.spiegel.de/international/europe/0,1518,744262,00.html