Hrubé hlinené omietky

Hrubé hlinené omietky, rovnako ako vápenno-cementové, slúžia na vyrovnanie podkladu. Väčšinou sa nanášajú v hrúbke 15-25 mm na takmer akékoľvek podklady. U savých podkladov, ako napr. pálená a nepálená tehla, sa omietka nanáša priamo na podklad, ktorý sa najprv ošetrí penetračným náterom. U nesavých, prípadne hladkých povrchov (hladký betón) je nutné vytvoriť zdrsnený povrch pomocou cementového postreku. U povrchov drevených (doskový záklop, OSB dosky) sa vykoná mechanické prichytenie rákosovej rohožky alebo sa vytvorí drevený rošt z latiek 20×20 mm, na ktorý sa omietka zachytí. Omietky je možné nanášať ručne alebo strojovo. Pre nanášanie silnejších vrstiev (20-30 mm) sú najvhodnejšie hlinené omietky s prídavkom slamených alebo konopných vlákien. Tieto omietky sú vhodné aj pre nanášanie na problematické podklady (zmiešané murivo, drevený podklad), kde vďaka prítomnosti organických vlákien dochádza k obmedzeniu vzniku trhlín.

Príklad hrubej omietky

Jemné hlinené omietky

Jemné omietky sú nanášané na hrubé omietky po ich dokonalom preschnutí. Jemné omietky sa väčšinou vyrábajú z hliny a piesku o zrnitosti 1-2 mm. Niektoré jemné omietky obsahujú aj vlákna, ktoré zabraňujú tvorbe trhlín. Nanášajú sa v hrúbke od 2 do 6 mm v jednej alebo dvoch vrstvách. Do prvej vrstvy je možné zapracovať výstužnú mriežku. Povrch jemných omietok sa väčšinou filcuje. Takto vytvorený povrch sa už nemusí ďalej upravovať alebo je možné ho natrieť kazeínovými či vápennými farbami. Tieto druhy náterov sú vysoko paropriepustné a neobmedzujú schopnosť omietok regulovať vlhkosť.

Príklad jemnej omietky

Dekoratívne omietky

Dekoratívne omietky sú väčšinou vyrábané z ílov a mramorových múčok o zrnitosti do 0,7 mm. Nanášajú sa na hladký podklad v hrúbke do 2 mm v jednej alebo dvoch vrstvách. Povrch jemných omietok sa filcuje alebo leští. Pri technike leštenie dochádza k vytvoreniu hladkého povrchu, ktorý vykazuje väčšiu odolnosť v oteru a povrch je veľmi príjemný na dotyk. Dekoratívne omietky sú vyrábané väčšinou v bielej farbe, ktorá sa môže farbiť prírodnými pigmentami, alebo sa na výrobu používajú prirodzene sfarbené íly. Vďaka jemnosti týchto omietok možno vytvárať najrôznejšie dizajnové a dekoratívne techniky. Dusanie je spôsob spracovania hlinených materiálov, kedy sa do debnenia vrství hlina s cca 100 mm hrúbkou a následne sa ručne alebo strojne hutní. Vďaka používaniu rôznych farieb hlín a tlaku pri hutnení je možné vytvárať veľmi zaujímavé štruktúry. Táto technika spracovania je veľmi stará a v súčasnej dobe sa používa predovšetkým k vytváraniu rustikálnych interiérových priečok.

Dekoratívna omietka