Minimalistický hotel Juvet v západnom Nórsku má len 10 malých izieb. Tie vhodne zapadajú do okolia hotela, pričom nezanecháva žiadnu environmentálnu stopu. Autorom je ateliér Jensen & Skodvin. Tento hotel s jeho pôsobivým okolím a použitými materiálmi je stelesnenie ekologickej architektúry. Dostal tiež cenu za dizajn. Jedna noc tu však vyjde na 300 eur.

Stavba sa stala skutočnosťou, keď jej majiteľ Knut Slinning zistil, že nórska vláda investovala do renovácie častí národnej turistickej trasy. Oslovil preto ateliér na výstavbu desiatich malých izieb z mäkkej rýchlorastúcej borovice na pozemku, kde stále stará farma. Každá izba mala mať aspoň jednu stenu zo skla na zdôraznenie spojenia s prírodou.

Tento hotel je pre majiteľa pokusom, či je možné stavať v prírode bez veľkého dopadu na životné prostredie. „V prírode sme iba hostia,“ hovorí Slinning. Stavba stojí na pilotoch, takže je ju možné jednoducho odstrániť.

V izbách nie sú žiadne prekážky, ktoré by bránili vo výhľade na okolitú prírodnú scenériu.  Izby sú vybavené len minimálne – v každej je lampa, posteľ a pár kresiel. Kúpeľne sú namaľované na kanárikovo-žltú.

Viac na:

http://inhabitat.com/less-is-more-at-norways-juvet-landscape-hotel/