Panelové domy si väčšinou predstavíme ako šedé a energeticky neefektívne krabice. To však v dnešnej dobe už z ďaleka nemusí platiť. Inšpiráciu ukazuje projekt moderného bytového komplexu vznikajúceho v osemmiliónovom čínskom meste Nanking. Súbor domov navrhla európska architektonická firma BDP pre miestnu developerskú spoločnosť Landsea.

Projekt počíta s použitím vysoko moderných a ekologických technológií. Fasáda domov je osadená trojitým zasklením a modernými žalúziami. Vďaka veľkým zaskleným plochám prechádzajú slnečné lúče ľahko dovnútra budovy a uľahčujú vykurovanie obytných priestorov. Naopak v lete žalúzie bránia slnku v jej nadmernom ohrievaní.

Energetickú hospodárnosť budovy znižujú aj solárne panely, tepelné čerpadlá a systém pre automatické riadenie vykurovania, ventilácie a klimatizácie (HVAC). Energetickú efektívnosť zvyšujú aj zelené steny. Tie okrem ozdobnej funkcie pomáhajú regulovať teplotu v interiéry.

Na strechy domov architekti umiestnili záhrady. Tie slúžia na relaxáciu obyvateľov či na pestovanie zeleniny. Na strechách sú aj zberače dažďovej vody. Zachytená a upravená voda je používaná pre potreby domu.

V ďalšom výpočte technických vychytávok môžeme spomenúť použitie takzvanej „super“ izolácie, slnečných kolektorov, vyspelej rekuperácia tepla, či moderné LED osvetlenie.

Samozrejmosťou je eliminácia tepelných mostov a dôkladné zatesnenie. To zamedzuje nežiadúcemu úniku teplého vzduchu z budovy. Stavba je orientovaná na východo-západ tak, aby sa čo možno najviac

zúžitkovala energia slnka v zimnom období.

Zdroj: inhabitat.com