Príkladom ekologického využitia klasickej stavbárskej techniky je aj použitie takzvanej palapy – strechy z palmových listov – na novej kancelárskej budove v mexickej Cuernavace. Namiesto strechy je však použitá na fasáde, kde napomáha prirodzenej ventilácii a tepelnému manažmentu budovy. Budovu „Petat Glass Office“ navrhol ateliér REC Arquitectura.

Stavba využitím tradičných postupov rešpektuje miestny charakter a je príkladom alternatívnej architektúry. Stavali ju miestni robotníci, ktorí ovládajú technológiu palapových striech. Výsledkom je budova, ktorú nemožno minúť.

Geometrická pravouhlá budova rešpektuje životné prostredie. Okrem prírodných materiálov je na konštrukciu použitá oceľ a sklo.

Veľké otvárateľné okná vpúšťajú do interiéru dostatok svetla. Podporujú tiež vetranie, čo eliminuje potrebu použiť klimatizáciu.

Za návrhom je snaha ukázať, že nie vždy sú potrebné drahé moderné technológie na vytvorenie komfortného interiéru. Jednoduché a tradičné materiály môžu byť použité tak, aby podporili prirodzenú ventiláciu, chladenie či zadržiavanie tepla, ako aj inšpirujúci priestor.

Viac na: REC Arquitectura

http://inhabitat.com/partially-furry-glass-cube-uses-tradition-palapa-as-a-sustainable-facade/