Za renováciou domu známeho ako Sinaloa v Mexiko City je snaha vdýchnuť nový život ruinám, ako aj vytvoriť priestor pre múzeum rastlín. To slúži ako miesto pre chránené druhy. Projekt tiež ukazuje ako sa dá recyklovať opustená historická budova.

Sinaloa 193 je stavba z minulého storočia v štvrti Colonia Roma. Predtým, ako bola opustená,  slúžila ako tréningové centrum pre Banco del Atlántico.

Projekt má 26 apartmánov a šesť poschodí. Autori sa snažili vytvoriť modernú, jednoduchú, nenápadnú, no pritom príjemnú budovu. Riešenie hľadá kontrast medzi priemyselnými a prírodnými prvkami, spája oceľ a hliník s prírodnými materiálmi ako kameň a drevo.

Dvory okolo budovy boli premenené na žijúce záhrady plné stromov a zelene. Väčšina strechy bola pokrytá rastlinstvom. Vybraté boli hlavne miestne druhy ako napríklad opuncia mexická, rôzne paprade, bambus alebo niektoré ohrozené druhy rodu aloe.

So záchranou starých domov v mexickej metropole začali tamojší architekti v posledných rokoch. Z tých sa tak stávajú kúsky modernej architektúry a tiež žiadané adresy. Rýchly rast mesta  v posledných desaťročiach totiž zapríčinil úpadok tradičných historických štvrtí. Z luxusných obydlí bohatých mexických rodín tak zostal len odlesk zašlej slávy, keďže roky sa o ne nikto nestaral.

Fotografie: Jimena Carranza

Viac na:

http://www.archdaily.com/136967/recycled-building-alonso-de-garay-architects/