V Anglicku predstavil princ Charles „Prírodný dom“,  ktorý má slúžiť ako prototyp ekologického spôsobu života. Ide o adaptáciu klasického gregoriánskeho štýlu. Klasické materiály však nahradili hlinené tvárnice, drevo z udržateľných zdrojov (sustainably sourced timber). Izolácia je z ovčej vlny a plášť budovy z drevovláknitých dosiek.

Pomyslel som si, prečo nestavať domy, ktoré sú navrhnuté tak, aby vyžadovali skutočne málo alebo žiadnu energiu hneď od začiatku,“ povedal princ Charles. Pochválil hlavne použitie prírodných materiálov s nízkym dopadom na okolie, ktoré dobre spolupracujú. Práve na ich výrobu totiž môžu byť podľa neho využité domáce zdroje. Pozdávajú sa mu aj hlinené tvárnice a vápenné omietky, ktoré znižujú riziko zlej kvality ovzdušia.

Prírodný dom je dvojpodlažná vila, navrhnutá a postavená tak, aby ukázala najefektívnejšiu cestu k nízkoenergetickému domu. Dom je postavený pomocou NBT ThermoPlan ® – teda stavebného systému z extrudovaných hlinených tvárnic. Tie sú vďaka vzduchovým kapsám vysoko izolačné. Použité boli drevenovláknité dosky NBT Pavatex a ovčia vlna Thermafleece. Strecha je pokrytá odolnými keramickými dlaždicami. Podlahy a okná sú vyrobené z dreva certifikovaného FSC.

Aj pri zariadení interiéru sa dbalo na ekológiu: na podlahy boli použité recyklované hadice od londýnskych požiarnikov, nábytok v izbách pre deti je repasovaný z domových výpredajov, medvedí kožuch pred kozubom zase z recyklovanej vlny.

Vybavenie izieb zohľadňuje recykláciu, využíva prírodné produkty a znižuje dopyt po energii. Kľúč spočíva v izolácii domu – steny sú z hlinených tvárnic so vzdušnými priehradkami, okná sú drevené s trojitým zasklením. To vytvára veľmi efektívnu obálku budovy a zaisťuje, že teplota vnútri nikdy neklesne pod pohodlných 17 stupňov Celzia.

Autori tvrdia, že v dome by sa dalo žiť aj bez ústredného kúrenia. Stačili by len kachle na zimné večery. Tak by spotreba paliva bola oveľa menšia než v bežnej domácnosti.

Viac informácií:

http://inhabitat.com

http://www.thisislondon.co.uk

http://www.bre.co.uk