Minerálne izolačné materiály

Sklená vlna

λ= 0,032 – 0,05 W / (m. K)

Sklená vlna je jeden z minerálnych izolačných materiálov. Tie sa vyrábajú tavením hornín, v tomto prípade z kremeňa, ku ktorému sa pridávajú ďalšie prímesy. Výhodou sklenej vlny je nízky difúzny odpor, čo znamená, že izolácia je vysoko paropriepustná. Vďaka tomu môže dom dýchať, a vlhkosť z múrov má možnosť sa odparovať. Súčiniteľ tepelnej vodivosti sklenej vlny je zhruba 0,032 – 0,05 W / (m. K). Sklená vlna sa hodí napríklad k izolácii fasád, okien alebo striech.

Ani sklená vlna nemá len klady. Jedným z jej negatív je napr pomerne veľká nasiakavosť, čo neumožňuje použiť ju do vlhkých miest. Všeobecne známym faktom je tiež nutnosť používať ochranné pomôcky pri manipulácii so sklenenou vlnou, pretože jej vlákna môžu pri poranení kože spôsobiť zápaly, okrem toho hrozí aj riziko ich vdýchnutia.

Minerálna vlna

Minerálna vlna sa hodí na izoláciu fasády, okien alebo striech

λ= zhruba 0,035 – 0,042 W / (m. K)

Minerálna a sklená vlna sú produkty s veľmi podobnými vlastnosťami, líšia sa predovšetkým prvotnou surovinou pre výrobu. V prípade minerálnej vlny je to čadič. Rovnako ako sklená vlna, nie je ani minerálna vlna vhodná do vlhkých miest, pretože sa vyznačuje vysokou nasiakavosťou. Svoje využitie často nachádza pri izolácii fasád, okolo okien, izolácii striech či všade tam, kde je požadovaný nehorľavý izolačný materiál. Priaznivou vlastnosťou tohto materiálu je tiež malá tepelná rozťažnosť, vďaka ktorej nemôžu ani významnejšie teplotné zmeny spôsobiť praskanie fasády.

Alternatívne izolačné materiály

Drevovláknitá izolácia

λ= 0,038–0,05 W/(m. K)

Drevovláknité dosky sú obľúbené nielen pre  svoje tepelno-izolačné vlastnosti (súčiniteľ tepelnej vodivosti 0,038-0,05 W / mK), ale tiež vďaka svojmu ekologickému pôvodu. Sú vyrábané z obnoviteľných zdrojov – krátkych jemných vlákien mäkkého dreva, ku ktorým sa pridávajú vodoodpudivé látky a živice. Výsledným produktom sú izolačné dosky, bežne dodávané v hrúbkach 6 až 200 mm.

Izolačné drevovláknité dosky sa vyznačujú schopnosťou prepúšťať vodnú paru, čo je vítané predovšetkým v difúzne otvorených konštrukciách (napr. u drevostavieb). Majú tiež dobrú schopnosť zvukovej izolácie a schopnosť akumulovať tepelnú energiu. Vďaka tomu je potom vnútorná teplota v interiéri nie príliš závislá od vonkajších zmien.


Konope

λ= 0,035 – 0,050 W/(m. K)

Jedným zo zaujímavých alternatívnych izolačných materiálov je konope. Súčiniteľ tepelnej vodivosti pri izolačných doskách z konope sa pohybuje medzi 0,035 – 0,050 W / (m. K) v závislosti od objemovej hmotnosti. Rovnako ako pri drevovláknitej izolácii sú konopné dosky dobre priepustné pre vodu a aby vykazovali väčšiu ohňovzdornosť, sú opatrené retardérmi horenia. Ako tepelná izolácia sa konope využíva napríklad na izoláciu striech, stien, či akustickú izoláciu podláh.

Slama

λ= 0,052 – 0,08 W/(m. K)

Slama je moderná a zároveň tradičná prírodná izolácia

Tepelno-izolačné vlastnosti preverené storočiami má ďalší z radu alternatívnych izolačných materiálov – slama. Súčiniteľ tepelnej vodivosti sa pri slamenej izolácii pohybuje okolo 0,052 – 0,08 W / mK (pričom záleží, či sú vlákna usporiadané kolmo alebo pozdĺžne). Okrem toho je súčiniteľ tiež z veľkej časti ovplyvňovaný prúdením vzduchu vo vnútri balíku. Aby bolo prúdenie vzduchu menšie, vkladajú sa do balíka pruhy papiera, ktoré prúdenie preruší a lambda je vďaka tomu vyššia.

Slama sa používa na izoláciu fasády vo forme balíkov

Balíky, ktoré sa používajú najčastejšie na izoláciu stien, by mali mať objemovú hmotnosť približne 90 kg/m3 – ide o špeciálne lisované balíky určené na zatepľovanie, v niektorých prípadoch dokonca ako samonosná konštrukcia. Pri slamenej izolácii ale počítajte aj s väčším množstvom práce – jej aplikácia je trochu náročnejšia než pri klasických izolačných materiáloch. Na druhú stranu príjemným pozitívom slamenej izolácie je priaznivá cena.

O izolačných vlastnostiach slamy sme písali tu.

Ovčia vlna

λ= zhruba 0,04 W/(m. K)

Ovčia vlna má schopnosť viazať vlhkosť

Čisto ekologickú a zdravotne neškodnú tepelnú a akustickú izoláciu predstavuje ovčia vlna. Vlákno ovčej vlny je veľmi trvanlivé a tento typ izolácie sa hodí aj do rôzne tvarovaných miest a priestorov, ktorým sa vďaka svojej pružnosti dokáže prispôsobiť. Zaujímavou vlastnosťou izolácie z ovčej vlny je jej schopnosť viazať na seba vlhkosť, ktorú potom uvoľňuje do vzduchu podľa aktuálnej vlhkosti interiéru.