Na dvanástom bienále architektúry v Benátkach predstavil taliansky architekt Marco Acerbis svoj najnovší projekt takzvaný POLINS. Ten bol dokončený koncom augusta 2010. Ide o multifunkčnú obchodnú budovu navrhnutú pre koncil a vysokoškolský areál mesta Portogruaro. Nachádza sa v nej aj pôsobivá poslucháreň a priestory pre zhromaždenia.

Budova je čiastočne vsadená do úbočia kopca a využíva materiály, ktoré sú v súlade s princípmi udržateľnosti. Na streche sú umiestnené solárne panely, ktoré vyrábajú energiu a tiež tienia. „Polo per l’Innovazione Strategica“ – teda skrátene POLINS, je budova s certifikátom CasaClima s hodnotou A+. Vyniká tak vysokými úsporami energie a zdravým spôsobom života.

    

Čiastočne zapustená budova je postavená z piatich jedľových laminovaných oblúkov, ktoré sú na oboch koncoch uchytené k zemi. Vnútri sa nachádza množstvo kancelárií a priestranná poslucháreň či konferenčná hala s kapacitou 150 osôb. Tá bola navrhnutá so zreteľom na dobrú akustiku. Sú tu využité hliníkové panely na absorbovanie hluku, zatiaľ čo stropnými oknami preniká do priestorov svetlo.

Južná orientácia umožňuje dobré využitie slnečného žiarenia. Na oblúkoch je séria solárnych panelov v podobe žalúzií, ktoré slúžia na výrobu energie a zároveň na tienenie. Žalúzie vytvárajú zakryté patio (vnútorný dvor). To je počas leta plne zatienené, zatiaľ čo v zime naopak slnko preniká popod ne a zohrieva predok budovy. Tie strany budovy, ktoré nie sú zakryté pôdou, sú pokryté čiernymi kachličkami z umelého kameňa (gresu). Chránia tak budovu pred prírodnými živlami a zabezpečujú chladenie vnútorného jadra stien.

    

Fotografie: Marco Acerbis Studio

Viac na:

http://inhabitat.com/gorgeous-solar-powered-italian-auditorium-space-unveiled/