Foto: Amelie Dupont, courtesy of the Office de Tourisme de Paris

Le Viadukt je stavba z 19. storočia, ktorá pôvodne slúžila ako zvýšená železničná trať. Jeho cesta je vybudovaná nad radom podporných oblúkov a mesto ho zaujímavo rekonštruovalo na dlhý zelený chodník – “la Coulee verte”.

Podobnú ukážku znovuvyužitia železničnej trate nájdete v New Yorku, o ktorej sme písali v článkoch High Line I a High Line II.

Promenáda na vrchole je osadená množstvom rastlín, stromov a atraktívnych kvetov, čo z nej robí kilometer dlhý pás zeleného parku,  ideálny pre dlhé romantické prechádzky. Pod jeho vysokými klenutými priestormi našlo domov niekoľko desiatok aktívnych ateliérov, dielní, galérií zobrazujúcich práce umelcov a remeselníkov a elegantné kaviarne. Le Viaduc samotný je séria oblúkov, rámovaný pieskovcovým kameňom a tmavo červenými tehlami, ktorý pôsobí ako predĺžená štruktúra románskeho štýlu.

Viadukt des Arts a Promenade Plantée sú 1,5 km dlhé. V Jardin deReuilly, sa krajinná cesta pripojí  ku chodníku cykloceste, ktoré vedú k Boisde Vincennes. Celkom môže mať vaša prechádzka dĺžku až 4,5 km.

Schodiská sa pripájajú k Promenade Plantée na rôznych miestach, takže je ľahké navštíviť obchodíky pod oblúkmi  alebo rýchlo opustiť zelenú cestu ak sa niekam ponáhľate.

Promenáda prerezala tento bytový dom (alebo chcú architekti týchto budov navnadiť tento dojem).

Zo zvýšenej promenády, si môžete vychutnávať rôzne pohľady, aj nádvorí domov.

Ďalšie informácie:

http://www.viaducdesarts.fr

Zdroj:

http://europeforvisitors.com/paris/articles/viaduc-des-arts.htm