Štúdio Make Architects navrhlo pre zelených nadšencov a britskú futbalovú hviezdu Garyho Nevilla jednopodlažnú, vyše 700 m2 veľkú stavbu, ktorá je nielen krásna, ale i funkčná, pri zachovaní spotreby energie na minimum.

Stavba by sa dala klasifikovať ako bunker, no pritom sa jedna o premyslený dizajn nielen s ekologickým dopadom – stavba ladí s pokojnými a rozsiahlymi lúkami a svahmi, ktoré ju obklopujú. Umiestnenie a orientácia objektu boli starostlivo premyslené, stavebné materiály budú z miestnych zdrojov, a tradičné stavebné metódy sa použíjú všade tam, kde to bude možné. Tepelné čerpadlo zaistí vykurovanie a fotovoltaické panely spolu s veternou turbínou budú vytvárať obnoviteľné zdroje energie.

Takmer celý dom bude postavený vo svahu, ktorý, podľa návrhu firmy, “umožňuje okolitým rašeliniskám hladko prúdiť cez strechu.” Pôdorys má podobu kvetu, v “okvetných lístoch” budú miestnosti na jedenie, relax, zábavu, prácu a hru, všekty sústredené okolo centrálnej kuchyne. Pri zapnutom osvetlení v noci, bude dom vyžarovať výraznú, žiarivú kvetinovú stopu do tmavej krajiny.


Zo žartu bol dom prirovnaný k štruktúre známeho domu zo seriálu Teletubby, ktorý síce zdieľa niektoré estetické hodnoty, avšak, architekti tvrdia že ich inšpirácia pochádza zo Skara Brae, neolitického podzemného osídlenie v Orkney.

 

Kým dom bude pravdepodobne dosť nákladný, ekologické štandardy ktoré implementuje z neho určite vytvoria hodnotný a pôsobivých podnik. Stavba už bola vybraná ako príkladný projekt v rámci vládneho programu “Planning Performance Agreements for Renewable and Low Carbon Energy Schemes”. Očakáva sa, že program bude tak pokročilý, že vláda uvažuje o jeho nasadení ako štandard pre všetky plány budúcich “nulovo uhlíkových” stavieb.

Zdroj: www.inhabitat.com