V Bouzově v Olomouci vznikla na tuzemské pomery dosť nezvyčajná autobusová zastávka. Je totiž zo slamy. Autormi netradičnej stavby sú účastníci stretnutia európskych odborníkov na prírodné staviteľstvo, ktorí sa rozhodli, že počas akcie v obci v praxi predvedú, ako sa stavia zo slamy.

Natlačiť do pripravenej drevenej konštrukcie balíky slamy, potom na stenách uhladiť špeciálnu hlinenú omietku a už sa rysuje prvá tuzemská autobusová zastávka svojho druhu. Stojí na mieste pôvodnej plechovej búdy a stavalo ju 15 ľudí. Jednak tí, ktorí techniku ​​bravúrne zvládajú, a súčasne aj takí, ktorí si ju chceli v praxi vyskúšať.

Nejde o veľkú stavbu, a tak by si asi väčší počet staviteľov naraz skôr prekážal,” podotkla Martina Petrů, jedna z organizátoriek Európskeho stretnutia staviteľov zo slamených balíkov, na ktoré sa na týždeň do regiónu zišlo okolo osemdesiat odborníkov z 23 štátov.

Výhodou zastávky je, že má pomerne silné steny, pretože malé kubické balíky slamy sú skomprimované a na seba ešte natlačené,” opísala Petrů. Takto vytvorí dobrú zvukovú i tepelnú bariéru. V lete má byť v zastávke príjemný chládok av zime zase teplo.

V súvislosti so stavaním zo slamy zvyčajne majú ľudia najväčšie obavy z horľavosti materiálu. Počas bouzovské konferencie sa tento mýtus pokúsi vyvrátiť napríklad Študenti Českého vysokého učenia technického v Prahe.

 

Na horľavosť sa ľudia často pýtajú. Študenti tu budú prezentovať požiarne testy, ktorých výsledky ukazujú, že tieto stavby vydržia teploty až do 2 000 stupňov. Slama je totiž veľa komprimované, takže sa do balíka len ťažko dostane vzduch,” vysvetlila Petrů.

Článok vyšiel v MF Dnes a na www.iDnes.cz

Autor: Janečková Jitka

foto: Petr Janeček, MF DNES