Ak chcete postaviť dom uprostred jazera Huron, na mieste, kde je výstavba neprimerane drahá, budete musieť byť poriadne vynaliezavý. Architekti z MOS navrhli plávajúci dom, ktorý sa vznáša na platforme z oceľových pontónov a umožňuje domu reagovať na zmenu hladiny jazera. Budova je krásna štruktúra s jednoduchými a čistými líniami, ale je to predovšetkým miesto a okolité prostredie, ktoré z nej robia tak žiadaný domov.

Hladina Hurónskeho jazera v priebehu roka značne kolíše, najmä zásluhou ročných období. Preto musia všetky domy postavené vôkol neho rátať s meniacou sa hladinou vody. Navrhnutý dom pláva na jazere a automaticky reaguje na zmeny jeho hladiny. Obrovské oceľové pontóny boli vyrobené ako prvé a prenesené na miesto staveniska, umiestnené na zamrznutom jazere. Keďže by bola preprava materiálu a pracovnej sily na stavenisko príliš nákladná, bol dom prefabrikovaný mimo miesta výstavby.

 

Po dokončení bol dom premiestnený 80 km k ostrovu na jazere Huron a ukotvený. Jednorazová preprava všetkých materiálov a ľudí na vzdialený ostrov bola navyše šetrnejšia k životnému prostrediu ako klasický spôsob výstavby.

Exteriér domu je odetý v cédrovom dreve, ktorý tvorí jeho vonkajšiu obálku a zároveň zabezpečuje bariéru pred občasným nepriaznivým počasím na jazere. Časti exteriéru fungujú ako žalúzie, pozostávajú z pásov cédrového dreva, ktoré filtrujú svetlo, uzatvárajú niektoré vonkajšie priestory a tiež znížujú zaťaženie vetrom a chránia pred prehrievaním.

    

Na úrovni vodnej hlady je situované prístavisko pre lode, úložný priestor a sauna. Druhé poschodie obsahuje obytný priestor, kuchyňu, kanceláriu a spálňu.

   

Fotky:
Florian Holzherr

Zdroj:
www.inhabitat.com
www.mos-office.net