Chata IL

Chata IL sa nachádza v husto zastavanej štruktúre rekreačných objektov na brehu Domaše. Možnosť výhľadu na vodnú hladinu a parametre okolitej výstavby predurčili samotnú polohu v rámci pozemku. Objekt je tak situovaný v jeho južnej časti s nerušeným výhľadom na jazero.

Priestorový koncept vychádza z elementárnej schémy, kde je vrchná hmota nočnej časti vysunutá do strany a vytvára tak prekrytie nad vstupom a „záhradnou“ terasou v exteriéry a zároveň generuje prevýšenie obytnej časti v interiéry.

  

Vytvára sa tak figúra so špecifickým profilom, ktorá spolu s použitým materiálom, ktorý je aplikovaný takmer na celom povrchu stavby (vláknocementová strešná krytina) zabezpečuje chate svojbytný, nezameniteľný charakter. Otvory sú v hmote volené účelovo, najväčší „screen“ vo väzbe na obytný priestor sa pozerá na vodnú hladinu, strešné okno púšťa vrchné svetlo na schodisko a nočná časť je zas orientovaná do záhrady.

 

Exponované okná v kontakte s terénom sú v čase neprítomnosti užívateľov zabezpečené okenicami. Keďže sme na chate, interiér je najmä o dreve, v tomto prípade sú použité masívne smrekové podlahy a veľkoplošná preglejka na schodoch, stenách a stropoch. Zariadenie a mobiliár sú koncipované tak, aby sa za istých okolností dali používať i v exteriéry, a vytiahli tak život z vnútra aj do okolia chaty.

zerozero / www.zerozero.sk
autor: Irakli Eristavi, Silvia Šillová, Pavol Šilla / realizácia: 2009-2010