Earthscraper navrhnutý BNKR Arquitectura pôsobí ako protivník mrakodrapu. Postavený má byť v historickej mestskej časti Mexico City, a ochrana zastavaného prostredia je jeho prvoradou ambíciou. Zachováva ikonický charakter námestia a existujúcu hierarchiu objektov, ktoré ho obklopujú.

Historické centrum Mexico City sa skladá z rôznych vrstiev miest poukladaných na seba. Keď Aztékovia prvý krát vstúpili do Údolia Mexika (Valley of Mexico) postavili svoje pyramídy na jazero, ktoré tam našli. Keď bola navrhnutá novšia a väčšia pyramída a aztécka ríša rástla vo veľkosti a sile, nehľadali nové miesto, ale jednoducho postavil na i okolo už existujúceho. Týmto spôsobom sú pyramídy zložené z rôznych vrstiev historických období.

Súčasné námestie

Návrh nového námestia

Keď do Ameriky prišli španieli a aztékov si podmanili, postavili svoje kresťanské chrámy na vrchole ich pyramíd. Nakoniec bolo celé ich koloniálne mesto postavené na vrchole aztéckeho. V 20. storočí bolo mnoho koloniálnych budov zničených a moderné stavby postavené na existujúce historické základy. Takže svojím spôsobom, je Mexico City ako masívne vrstvený koláč: moderná metropola postavené na základoch koloniálneho mesta, ktorá bola postavená na vrchole starovekých pyramíd, ktoré boli postavené na jazere.

 

Hlavné námestie v Mexico City, známe ako “Zócalo”, má rozlohu 57.600 m2 (240m x 240m), čo ho robí jedným z najväčších na svete. Ohraničené je katedrálou, národným palácom a vládnymi budovami. V jeho strede stojí stožiar s obrovskou mexickou vlajkou, ktorá je slávnostne vztyčovaná a spúšťaná každý deň. Toto miesto sa ukázalo ako ideálna lokácia pre Earthscraper: prevrátený mrakodrap, ktorý smeruje nadolu cez vrstvy miest odhaľujúc ich korene.

    

Konštrukcia je obrátená pyramídá s centrálnym voľným priestorom, aby všetky obytné priestory využívať prirodzené osvetlenie a vetranie. Na zachovanie mnohých aktivít, ktoré sa konajú na námestí počas roka (koncerty, politické prejavy, open-air výstavy, kultúrne podujatia, vojenské prehliadky), bude masívny otvor zakrytý sklenenou podlahou, ktorá umožňuje  Earthscraperu splynúť so všetkým, čo sa deje hore.

 

Architekt: BNKR Arquitectura

Miesto Mexico City, Mexiko
Partneri: Esteban Suárez (zakladajúci partner), Sebastian Suárez
Vedúci projektu: Arief Budiman
Projektový team: Arief Budiman, Diego Eumir, Guillermo Bastian, Adrian Aguilar
Spolupracovníci: Jorge Arteaga, Zaida Montañana, Santiago Becerra
Plocha: 775.000 m2
Stav: Súťaž
Fotografie: Sebastian Suárez