Hidemi Nishida’s Fragile Shelter

Hidemi Nischida - Krehké prístrešie

Japonský umelec a návrhár Hide Nishida vytvoril projekt “krehké prístrešie”, dočasnú zimnú štruktúru nachádzajúcu sa hlboko v lese v japonskom meste Sappora. Skromná a jemná stavba chce spájať ľudí v empatickom a nezvyčajnom priestore,ktorý nezanechá žiadne dôkazy o svojej existencii akonáhle bude demontovaný.

Šesť identických ale mierne posunutých konštrukcií objíma krajinu, posúva sa hore a dolu, aby odrážali pohyb krajiny. Vyvýšená vo vzduchu, jeho zvlnená forma je priamou odpoveďou na drastické klimatické podmienky. Sklonená predĺžená strecha je navrhnutá na ochranu jeho prechodných obyvateľov. Samotná konštrukcia sa zámerne vznáša nad snehovou pokrývkou.

Hidemi Nishida’s Fragile Shelter Hidemi Nishida’s Fragile Shelter Hidemi Nishida’s Fragile Shelter Hidemi Nishida’s Fragile Shelter

Statický objem, zvlnenie a odskoky pôsobia akoby bola stavba v neustálom pohybe. Priesvitné fólie z umelej hmoty tvoria plášť budovy, z pod ktorého presvitá jeho drevená nosná konštrukcia, ktorá vytvára a definuje samostanté individuálne priestory. Žiariaci z vnútra ako lampáš, éterické a nenápadné prístrešie sa zdá byť v neustálom pohybe.

 Hidemi Nishida’s Fragile Shelter Hidemi Nishida’s Fragile Shelter

Teplé drevo a malé kúrenie upravujú vnútorné prostredie, malé a kompaktné priestory sú v neustálom kontakte s okolotou prírodnou. Stupňovité podlahy, priamy odraz tvaru exteriéru, pôsobia ako prírodné sedadlá, pojmú príliv návštevníkov.

 Hidemi Nishida’s Fragile Shelter

Jeho farba a priehľadnosť sa mení podľa počasia a dennej doby.