Vstupná brána univerzity v Nottinghame

Malé okná ponúkajú pohľady na slamu použitú na vytvorenie tejto univerzitnej budovy v Nottinghame v Anglicku, od architektov Make.

Najväčšia slamená budova Spojeného kráľovstva

Architekti MAKE dokončili prácu na najväčšej slamenej budove vo Veľkej Británii. Na budovu Gateway Building Poľnohospodárskej univerzity v Nottinghame s rozlohou 3100 m² bol zvolený jeden z tradičných stavebných materiálov a povýšený na najmodernejšiu technológiu pre trvalo udržateľnú výstavbu budov. V čase keď hrozí globálne otepľovanie, prichádza k oživeniu slamy kvôli jej vynikajúcim izolačným vlastnostiam, ľahko prístupnému prírodnému, a často miestnemu materiálu ktorý má minimálne výrobné náklady.

Vstupná brána univerzity v Nottinghame - Pohľad

Vstupná brána univerzity v Nottinghame - Pohľad

Každý panel pokrýva všetky štyri poschodia budovy ako jeden prafabrikovaný kus . Tento rýchly a efektívny systém stojí len tretinu nákladov oproti bežným high-end obvodovým plášťovým systémom a spolu s jeho ekologickými vlastnosťami má potenciál získať pre slamu miesto v hlavnom prúde stavebníctva.

Bob Leung, architekt a partner z MAKE povedal: “Slama bola pestovaná na univerzitnej farme vzdialenej iba 200 metrov a náš subdodávateľ, Eurban,  tam postavil ‘lietajúce továrne” s cieľom vyrábať panely priamo na mieste. Toto prírodné jednoduché riešenie ponúka zaujímavé vzájomné porovnávanie s high-tech výskumom, ktorý sa v skutočnosti deje v budove samotnej .”

Vstupná brána univerzity v Nottinghame

Vstupná brána univerzity v Nottinghame - Pôdorys

Tim Brooksbank, riaditeľ rozvoja na University of Nottingham, povedal: “Pre túto novú budovu sme mali náročné zadanie z hľadiska jej nákladov i špecifikácie, a teší nás dokončenie budovy, ktorá priniesla novodobý domov pre Školu biologických vied a Školu veterinárnej a lekárskej vedy (SVMS).

Gateway Building ukrýva laboratóriá a kancelárie. Má mimoriadne nízke emisie uhlíka, nízku energetickú stopu a môže sa pochváliť vynikajúcimi výsledkami hodnotenia energetickej účinnosti podľa systému BREEAM. Hrubé slamené panely majú nízku hodnotu súčiniteľa prestupu tepla U vo výške 0,135 W/m2, čo je o 60% lepšie, než podľa platných predpisov.  Spalovňa biomasy produkuje elektrinu na potrebu budov a prebytočnú odvádza späť do národnej rozvodnej siete. Takto dosahuje 13% úsporu emisií oxidu uhličitého.

Balíky slamy z farmy nachádzajúcej sa len 200 metrov od areálu poľnohospodárskej univerzity boli použité ako výplň štvorposchodových vonkajších stien Nottinghamskej univerzity.

Vstupná brána univerzity v Nottinghame  Vstupná brána univerzity v Nottinghame

Slama bola natlačená do sendvičových panelov,  ktoré boli pokryté priedušnou fóliou umožňujúcou unikať vlhkosti. Balíky slamy sú viditeľné zvnútra plne preskleného átria, ktoré poskytuje sociálny priestor pre zamestnancov a študentov.

Vstupná brána univerzity v Nottinghame Vstupná brána univerzity v Nottinghame

Priestory na výučbu, laboratóriá a kancelárie výskumných pracovníkov sú umiestnené na iných miestach v budove, ktorá je súčasťou územného plánu školského areálu navrhnutého archtitektmi z Make, a ktoré budú taktiež postavené z ekologických materiálov.

Foto:  Zander Olsen

Zdroj: www.dezeen.com