Španielski architekti z Ensamble studio, vedení Antonom García-Abrilom a spolupracovníkmi Ricardo Sanz a Javier Cuesta, vytvorili “la trufa” (hľuzovka) – malý rekreačný dom v Costa de morte na severe Španielska.

Takto opisujú architekti svoju prácu:

Hľuzovka je kus prírody postavenej pomocou zeme, je plná vzduchu. Je to priestor vo vnútri kameňa, ktorý sedí na zemi a splýva s okolím. Maskuje sa tým, že napodobňujú procesy mineralizácie v jeho štruktúre a integruje sa s prírodným prostredím, v súlade s jeho zákonmi.

Vykopali sme dieru v zemi, nahromadili ju na jej okraji a získali sme tým oporné hrádze bez mechanickéj konzistencie. Následne sme zhmotnili voľný priestor vyskladaním balíkov slamy a zaliali zvyšný priestor medzi zemou a slamou betónom. Po čase sme odstránili zem a objavili amorfnú hmotu.

Skladanie balíkov

Vypĺňanie voľného priestoru betónom

Odkrývanie betónovej stavby

Betónová hľuzovka

Potom urobili pár rezov pomocou baníckeho stroja, aby objavili hmotu postavenú v slame a preskúmali jej jadro,  stlačené tlakom betónu na chatrnú konštrukciu prírodného materiálu. S úlohou”vyprázdnenia” slamou vyplneného interiéru prišla k slovu Paulina – teliatko, ktoré si počas jedného roka vychutnávalo 50m3 “najlepšej stravy”. Každým sústom postupne odkrývala vnútorný priestor hľuzovky, ktorý menil svoju funkciu zo skladu sena na jej príbytok. Keď skončila, bola z nej už urastená 300 kilogramová krava.

Odhalenie vnútorného priestoru

Paulína sa dáva do práce

Skoro hotová práca

Schéma interiéru

Hotová stavba

Interiér

Zdroj:

www.designboom.com
www.spiegel.de