Slovenská rada pre zelené budovy

Potenciál energetických úspor a skvalitnenia výstavby s dopadom na celú spoločnosť na Slovensku je obrovský. Stačí nový prístup a efektívne využívanie už dostupných technológií

Bratislava, 31. januára 2012 – Slovenská rada pre zelené budovy (SKGBC) oslavuje v týchto dňoch prvý rok aktívnej činnosti. Organizácia čerpá z dlhoročnej expertízy a skúseností Svetovej rady pre zelené budovy (World Green Building Council) a partnerských organizácií, ktoré sú už dnes takmer v stovke krajín po celom svete. SKGBC podporuje rozvoj slovenského stavebného priemyslu a technológií smerom k udržateľnej výstavbe, ktorej znakmi sú značné úspory energií ako aj ohľaduplnosť k životnému prostrediu a spoločnosti.

Ako odznelo na slávnostnom podujatí v hoteli Apollo v Bratislave z úst predstaviteľa Rozvojového programu OSN (UNDP) Johna O’Briena, potenciál energetických úspor a znižovania emisií CO2 cez udržateľnú výstavbu je veľký, aj preto tejto oblasti UNDP venuje značnú pozornosť v rozvojových programoch po celom svete. Snaží sa však ísť aj sama príkladom, keď sa bratislavská centrála stala prvým CO2-neutrálnym sídlom tejto organizácie. Slovensko má pritom ako krajina, ktorá patrí vo svetovom merítku medzi tie bohatšie, šancu zaradiť sa k predvoju na poli energetickej úspornosti a udržateľnej výstavby a ukazovať trend iným.

Tento potenciál rezonoval počas celého večera aj z úst prítomných zástupcov stavebného priemyslu a akademickej obce.  V januári 2011 sa tu stretla skupina šiestich firiem s cieľom rozvíriť hladinu povedomia o zelených budovách a udržateľnej výstavbe a vybudovať silnú organizáciu, ktorá toto povedomie na Slovensku bude upevňovať a dlhodobo rozvíjať,“ zaspomínal predseda Rady Peter Kysela na úplné začiatky SKGBC. „No a za rok sa rozrástli na silnú a relevantnú skupinu takmer 40 významných spoločností z oblasti investičnej výstavby, ktoré si veľmi rýchlo uvedomili, že otázka už dnes neznie, či vôbec stavať zelené budovy, ale kedy a ako.

SKGBC začala svoju aktívnu činnosť minulý rok v januári a postupne sa na Slovensku etablovala ako organizácia s relevantným hlasom v oblasti udržateľnej výstavby a energetickej hospodárnosti budov. Počas tohto obdobia nadviazala Rada konštruktívnu spoluprácu s relevantnými ministerstvami a verejnými inštitúciami, ako aj ďalšími organizáciami, ktorých spoločným záujmom je skvalitnenie výstavby na Slovensku. V roku 2011 okrem iného priniesla SKGBC na Slovensko Svetový týždeň zelených budov (každý rok 3. týždeň v septembri), začala vzdelávacie a osvetové aktivity v oblasti hodnotenia kvality a udržateľnosti vo výstavbe a zapojila sa aktívne do diskusií o novej legislatíve, najmä Zákone o energetickej hospodárnosti budov a Stavebnom zákone, ako aj pripravovaných technických normách, medzi ktoré na Slovensku najnovšie pribúdajú aj normy o trvalej udržateľnosti vo výstavbe. Člen predstavenstva SKGBC Ondřej Šrámek: „Je pred nami ešte veľa práce, ale uskutočnili sme niekoľko dôležitých krokov, čo nie je na tak mladú organizáciu málo.“

Členské spoločnosti SKGBC realizujú na Slovensku prvé tri developerské projekty s certifikátmi udržateľnej výstavby (BBC 1 Plus a Centrál v Bratislave, a EcoPoint Košice), po ktorých budú nasledovať ďalšie. Podľa člena predstavenstva SKGBC Pavla Kukuru „SKGBC aj svojimi vzdelávacími aktivitami výrazne prispela k tomu, že projekt Centrál v Bratislave sa uchádza o americký certifikát udržateľnej výstavby LEED.“ A vo výhľade sú už ďalšie budovy.

Tento úspešný rok zavŕšila SKGBC slávnostným podpísaním strategického partnerstva so Slovenskou technickou univerzitou. Rektor Slovenskej technickej univerzity Prof. Robert Redhammer privítal túto spoluprácu a takisto zdôraznil jej obrovský potenciál. Obe inštitúcie chcú využiť prirodzenú synergiu v ich aktivitách a cieľoch, aby prispeli k skvalitneniu výstavby na Slovensku, najmä cez cielenú prípravu špecializovaných profesií a výskum, ktoré budú pružne reagovať na najnovšie svetové trendy a požiadavky trhu, ako aj cez efektívne prepojenie štúdia a činnosti akademickej obce s praxou.

Medzi členov SKGBC patria lídri na trhu udržateľnej výstavby na Slovensku, medzi nimi viaceré popredné developerské a stavebné spoločnosti, producenti stavebných systémov a materiálov, architekti a projektanti, konzultanti, výrobcovia inteligentných systémov riadenia a energeticky úsporných riešení v stavebníctve.

Zakladajúcimi partnermi SKGBC sú spoločnosti: ABB, Arch.Design Slovakia, Bischoff et Compagnons, CA Immo, DELTA, Delphia, DNA Slovakia, E-dome, EHBstav, Elektrodesign Ventilátory, Eneco, Goodman Slovakia, Helika, Knauf Insulation, North East Development, Philips Slovakia, REDESIGN, SaveEnergy, Schneider Electric Slovakia, Schüco Slovensko, Skanska SK, Traficon Slovakia, TriGranit Centrum, VELOX-WERK, Velux Slovensko a Zumtobel Lighting.