Ako zachrániť historickú stavbu a vdýchnuť jej nový život ukazuje príklad z britského Herefordu. Tristoročná kamenná stodola Hillcott pôvodne slúžila na mlátenie pšenice, no po novom je z nej moderný dom. Ten vznikol podľa návrhu britského ateliéru RRA Architects. „Architektúra stavby bola hlavne o odhalení starých častí tak, aby vynikol kontrast medzi starým a moderným,“ vysvetľujú autori. Tých limitovala aj požiadavka vlastníkov na čo najnižšiu cenu rekonštrukcie. Tá dala priestor prirodzenej ventilácii a dennému svetlu bez priveľkých zásahov do pôvodnej konštrukcie.

Stodola sa nachádza na kopci s výhľadom na otvorenú poľnohospodársku a lesnatú krajinu. Zachovanie historického charakteru miesta a súčasné vytvorenie moderného domu pre život si vyžadovalo jemnú odbornú prácu a inovatívny prístup. Ateliér navrhol a dopredu pripravil viacero častí stavby ako prefabrikáty. Moderné interiéry kuchyne, kúpeľne či šatníka sa tak poľahky dostali dovnútra historickej budovy ako list do obálky.

Originálne materiály použité na pôvodnej stavbe, ako lomový kameň na stenách, vápenné nátery či rustikálna strecha z brestového dreva, boli renovované a opravené.

Strecha tiež dostala nový dizajn tak, aby napomáhala prirodzenému prúdeniu vzduchu a prepúšťala viac denného svetla. To sa dosiahlo jej nadvihnutím, čím vznikol priestor pre ďalšie okná.

Priestranné dvere boli na každej strane doplnené veľkými otvárateľnými oknami. Do spoločných priestorov domu sa tak dostane viac svetla. Spálne sú umiestnené v intímnejšej tmavšej časti domu. Osvetlenie dolnej časti je zabezpečené aj presklením časti horného poschodia.

Viac na:

http://inhabitat.com/300-year-old-barn-renovated-with-prefab-inserts-daylighting-and-a-ventilating-roof/

http://archinect.com/news/article/7689736/hillcott-barn-by-rra