Usadlosť v Extremadure je situovaná v zvlnenej krajine provincie Carceres v Španielsku. Toto rodinné sídlo bolo navrhnuté firmou Abaton, sídliacou v Madride. Budova bola pretransformovaná z opustenej stajne a jej súčasná prestavba je ohľaduplná k životnému prostrediu, len nosná konštrukcia bola ponechaná v pôvodnom stave.

Orientácia budovy vystavuje pozdĺžnu južnú fasádu zvažujúcemu sa terénu a údoliu, umožňujúc priamy slnečný svit počas celého dňa. Pevné oporné múry z recyklovaného kameňa boli selektívne otvorené aby kontrolovali prirodzené osvetlenie a konštrukčne doplnené kovovými stĺpmi pričom bol zachovaný rustikálny exteriér. V bývalých senníkoch sa teraz nachádzajú spálne.

  

Dva potoky, ktoré prirodzene prechádzajú pozemkom poskytujú elektrinu počas zimných mesiacov vďaka inštalácii malých turbín. Voda je odvedená do fontány s otvoreným vnútorným átriom a do väčšieho zásobného rybníka. Átrium je ohraničené kameňom a sklenými posuvnými dverami a je možné ho otvoriť a zlúčiť s obývačkou vítajúc žblnkotanie vody v interiéry.

 

 

 

Preklad: Anna Nemcová

Zdroj: www.designboom.com