Hľadáte inšpiráciu pre svoj dom či na jeho rekonštrukciu? Radi by ste vlastnili stavbu, ktorá dokáže efektívne hospodáriť s energiami? Ukážeme vám 8 podarených drevostavieb rodinných domov, ktoré potešia nielen vaše oko, ale ušetria aj energie.

Púšťate sa do prestavby staršieho domu? Vydarená rekonštrukcia môže dom premeniť na nepoznanie. A úspešne rekonštruovaný dom ponúka oproti novostavbe vždy niečo navyše. Príkladom, kedy sa to architektom podarilo, môže byť bývalá stodola mliekarenskej farmy v britskom Somersete, ktorá sa po rekonštrukcii premenila na malebný obytný domček s malým bazénom.

Zvonku budí stále dojem stodoly, vnútri ale nájdete veľmi útulné, presvetlené interiéry. Dostatok slnečného svetla preniká cez zvláštne vyriešené obvodný múry, ktoré tvorí kombinácia drevených lamiel a vrstveného skla. Tlmené denné svetlo preniká dovnútra horizontálnymi pásmi do celého interiéru – cez jasný biely svit prežiari všetky miestnosti, v noci zase dom vydáva svoje čarovné svetlo do okolia.

 
Netradičná rekonštrukcia (Zdroj: www.archdaily.com)

Inšpirujte sa organickými tvarmi

Fantázii sa medze nekladú. Váš dom vôbec nemusí byť nudnou hranatou kockou so špicatou strechou. Ak máte radi netradičné tvary, nevšedné nápady a zároveň kvalitné prevedenie, inšpirujte sa týmto domom, ktorý v americkom Oregone postavil architekt Harvey Oshatz. Autor, ktorý sa už 40 rokov zaoberá navrhovaním ekologického bývania s originálnym dizajnom na tomto nízkoenergetickom dome z roku 2005 dokázal, že drevo má veľa úžasných vlastností.

Unikátny plávajúci dom z dreva borovice douglasky a červeného cédru je postavený priamo na rieke v chránenej oblasti v Oregone. Drevené stavebné prvky sú vytvorené zlepením menších kusov dreva, čo výrazne znižuje celkové množstvo použitého materiálu. Dostatočne rozsiahla presklená časť fasády privádza do domu veľké množstvo denného svetla a tepla a tak tu vďaka miernemu podnebiu môžu majitelia tráviť čas počas celého roka.

  

Plávajúci drevený dom (Zdroj: www.oshatz.com)

Moderné ekologické bývanie so solárnymi panelmi

V ostatnej dobe stúpa dopyt po domoch, ktoré sú finančne dostupné nielen na obstaranie, ale predovšetkým na prevádzku. Ceny energií nás nútia premýšľať o budúcnosti a tak sa k slovu hlásia nízkoenergetické a pasívne stavby. Dôvod je jasný – prečo nevyužiť technológie a postupy ktoré poznáme, na vytvorenie útulného bývania, ktoré nás v počas prevádzky nebude toľko stáť?

Obytný dom s veselou fasádou (Zdroj: www.jlma.com.au)

Rovnako mysleli aj austrálski klienti, pre ktorých bol postavený tento dom. Už vopred mali celkom jasnú predstavu o tom, čo by ich bývaniu nemalo chýbať – nielen vtip a nápad, vďaka ktorému vznikla veselá fasáda s červenými a čiernymi lodnými oknami, ale aj udržateľné systémy, ktoré radia dom do skupiny “ekologicky priateľských” budov.

A tak tu nájdete zariadenia na zber dažďovej vody, ktorá sa potom využíva na splachovanie WC; šedá vody zase využitá na zalievanie trávnika. Vrcholom je 2kW solárny systém na streche, vďaka ktorému si obyvatelia vyrába svoju vlastnú energiu.

Prvá česká nulová drevostavba

Hoci tradícia výstavby drevostavieb v Čechách nie je dlhá a mnohí sa k drevu ako hlavnému konštrukčnému materiálu stavajú stále skepticky, vznikajú tam zaujímavé projekty drevostavieb. Príkladom skĺbenia drevostavby a energeticky úsporného domu môže byť projekt ateliéru Vízia, ktorý v súčasnosti rastie neďaleko Veľkého Meziříčí.

Dom vytvorený pre päťčlennú rodinu, je označovaný ako prvá česká nulová drevostavba. Čo si ale predstaviť pod pojmom nulový dom? Ide o dom, ktorého spotreba “platenej” energie sa blíži nule, teda merná potreba tepla na vykurovanie je menšia alebo rovná 5 kWh/m2 rok. Tento dom teda spĺňa najprísnejšie merítka v rámci úspory energie a ekológie, ktoré boli tiež jednou z hlavných myšlienok tohto projektu.

Nulová drevostavba (Zdroj: www.vizeatelier.eu)

Konštrukčný systém je z masívnych smrekových panelov, nájdete tu ale celý rad prírodných materiálov – drevovláknité dosky či ovčiu vlnu pre tepelnú izoláciu, hlinené ílové omietky. Architekti sa nebáli ani recyklovaných materiálov, ktoré reprezentuje napríklad tepelná izolácia zo speneného recyklovaného skla. Skrátka a dobre ide o zaujímavý dom.

Ohrúhly dom? Nič nie je nemožné

Pre ďalšiu inšpiráciu nemusíme chodiť nijako ďaleko. Poľský architekt Robert Konieczny z firmy KWK Promes chcel vytvoriť univerzálny dom pre každú rodinu, vďaka čomu vznikol projekt prefabrikovaného dvojposchodového domu kruhového pôdorysu s centrálnym špirálovým schodiskom. Ten v sebe nezaprie ideu maximálneho využitia prírodných materiálov a rešpekt k životnému prostrediu. Písali sme o ňom tu: Okrúhly ekodom pre každého

Okrúhly dom (Zdroj: www.kwkpromes.pl)

Spýtali sme sa odborníkov

Ako praktické alebo naopak nepraktické je využitie kruhového pôdorysu rodinného domu? Vhodnosť či nevhodnosť použitia kruhového pôdorysu by sme mali posudzovať z niekoľkých hľadísk.

Geometrické charakteristiky (pomer A / V) a ich vplyv na energetickú náročnosť vykurovania
Kruhové pôdorysy disponujú, oproti bežnejšie používaným “hranatým” konštrukciám, vhodnejším pomerom ochladzovaných plôch obálky budovy ku jej vykurovanému objemu. Majú teda menšiu teplovýmennú plochu a nižšie tepelné straty. Z tohto hľadiska môže byť ich použitie vhodné.

Vnútorné dispozície
Kruhovému pôdorysu zodpovedá špecifický koncept vnútorných dispozícií. Tento však nemusí vyhovovať každému. Vhodným riešením môže byť použitie polkruhových alebo oblúkových tvarov. Tieto nám navyše zabezpečia dostatočné množstvo presklených plôch natočených k juhu.

Realizovateľnosť
Naše stavebníctvo trpiace nedostatkom kvalitných pracovníkov a remeselníkov má často problém aj s realizáciami budov vykazujúce tie najjednoduchšie tvary. Môže sa teda stať, že odvedené dielo nemusí úplne zodpovedať pôvodnej predstave investora a architekta. Ich odvážny návrh môže potopiť nekvalitné prevedenie diela.

Zodpovedal Ing. Tomáš Podešva (ASTING CZ PASIVNÍ DOMY s.r.o.)

Minimalistické bývanie pre náročných

Túžite po zaujímavom a originálnom dome? Desíte sa ale nápadného moderného dizajnu bijúceho do očí? Zaujímavý dom nemusí byť na prvý pohľad za každú cenu nápadný, ale príjemne zaujal vašu pozornosť. Stačí malá inšpirácia v nejakom netradičnom tvare a hneď vznikne projekt hodný pozastavenia. Takým je napríklad aj tento rodinný dom pri jazere Starnberg neďaleko Mníchova.

Zaujímavý interiér i exteriér (www.rolandhalbe.com)

Tvorkyňa a majiteľka tohto domu, nemecká architektka Susanne Nobis sa v ňom inšpirovala v lodiach. Interiér dvojdomu pripomína vnútro drevené rustikálne lodi, pritom je tu cez deň stále dosť svetla vďaka dvom preskleným stenám. Jedna časť domu slúži ako obytná časť s kuchyňou a jedálňou, v druhej časti má majiteľka kanceláriu, nachádza sa tu tiež izba pre hostí a spálne.

Spýtali sme sa odborníkov

Môže sa presklená stena u rodinného domu významne podieľať na zvýšení spotreby energií na vykurovanie?
Tepelné straty presklenou stenou sa určujú na základe stanovenia ročnej energetickej bilancie domu. Záleží, či tepelná strata presklenými konštrukciami (a jej zodpovedajúce spotreba tepla na vykurovanie) je v celoročnej bilancii nižší alebo vyšší ako pasívne solárne zisky presklenými konštrukciami. Pri výstavbe energeticky úsporných domov platí zásada, že presklené konštrukcie by mali byť orientované pokiaľ možno na juh a byť netienenou okolitou zástavbou a ich veľkosť optimalizovaná s ohľadom na uvedenú celoročné energetickú bilanciu.

Zodpovedala Ing. Lucie Stuchlíková, PORSENNA o.p.s.

Krása sa skrýva v jasných líniách

Jasné tvary, čisté materiály, ostré línie. Tento exteriérovo minimalistický dom neďaleko Barcelony vyzerá na prvý pohľad skoro nezaujímavo, ale o to unikátnější je miesto, na ktorom stojí. Zráz pôvodne považovaný za nevhodný pre výstavbu domu, bol čiastočne upravený a po odkrytí skalnatého podložia sa projektanti rozhodli sem dom umiestniť. Jedinečné miesto s výhľadom do údolia teraz majiteľom môže závidieť nejeden okolo idúce.

Dom s jasnými dispozíciami bol postavený z privezených drevených panelov a na mieste zmontovaný. Zámerom tvorcov bolo vytvoriť dom so štandardami udržateľnosti a minimálnymi dopadmi na životné prostredie, čo sa im podarilo a získali zato španielskej ocenenie na architektonickom bienále roku 2009.

Drevený minimalistický dom (Zdroj: http://www.harquitectes.com)

Sklo a drevo: neodlučne dvojica s osobitým čarom

Rakúsky zmysel pre jednoduchosť a účelovosť vystihuje tento rodinný dom z dielne architekta Daniela Sauter z firmy K_M Architektur. Jednoduchý rukopis sa odráža v spôsobe využitia smrekovcového dreva a veľkých tabúľ skla, ktoré do interiéru privádza príjemné množstvo denného svetla.

Dom zo smrekového dreva (Zdroj: www.k-m-architektur.com)

Drevo si investori užívajú nielen pri pohľade zvonka, ale obklopuje je aj vo vnútri, kde tvorí všetky plochy od podlahy, cez steny po strop. V prvom poschodí sa obytný priestor zaujímavo otvára i do exteriéru – terasa tu ponúka chránený priestor pre odpočinok, posedenie alebo hru.

Spýtali sme sa odborníkov

Nie sú celosklenené steny v rodinnom dome lákadlom pre zlodejov?
Prvou vecou je, že používanie “celosklenených stien” je v našich klimatických podmienkach energeticky kontraproduktívne až nezmyselné. Presklené plochy pasívneho domu je nutné voliť veľmi uvážlivo. Správne navrhnutý pasívny dom teda určite nebude u zlodeja evokovať výkladnú skriňu. Z tohto hľadiska nie je preto na mieste ani obava o svoj majetok.

Zodpovedal Ing. Tomáš Podešva (ASTING CZ PASIVNÍ DOMY s.r.o.)

Zdroj: www.nazeleno.cz