Architektonické štúdio Vo Trong Nghia v Ho Či Minovom meste navrhlo “Zelený etážový projekt” – 4 m širokú štvorpodlažnú  budovu ktorá sa nachádza v Saigone vo Vietname.

   

Názor architektov Vo Thong Ngia:
Ten, kto putuje Saigonom, chaotickým mestom s najväčšou hustotou obyvateľstva na svete, ľahko nájde kvetinové kochlíky naskladané na kope a vystavené všade po uliciach. Tento zaujímavý zvyk vytváral zaujímavý charakter Saigonu po dlhú dobu a jeho obyvatelia milujú život s veľkým množstvom tropických rastlín a kvetov vo svojich dvoroch, na balkónoch a v uliciach.

Dom, určený pre tridsaťročný pár je typický kvádrový dom postavený na pozemku s rozmermi 4 x 20 metrov. Predná a zadná fasáda je celá postavené z betónových hrantov votknutých do dvoch bočných stien. Vzdialenosť medzi hrantami a ich výška je upravená v závislosti od výšky rastlín, ktoré sa pohybujú od 25 cm do 40 cm. Na zalievanie rastlín a pre ľahkú údržbu používame automatické zavlažovacie potrubie vo vnútornej časti hrantov. Pomenovali sme tento tropický, unikátny a zelený dom “Stacking Green”, pretože jeho fasády sú plné intenzívnej a zdravej zelene.

 

Stavebný systém je železobetónová rámová konštrukcia často používaná vo Vietname. Priečok je veľmi málo, aby sa udržal vzdušný interiér a aby boli zelené fasády viditeľné z každého miesta v dome. Ráno a popoludní slnko vchádza pomedzi množstvo listov z oboch fasád, vytvára krásne tieňové vzory na žulových stenách, ktoré sú vyskladané z presne naskladaných 2cm kameňov.

   

Zelená fasáda a strešná záhrada chráni svojich obyvateľov pred priamym slnečným žiarením, pouličným hlukom a znečistením. Navyše, prirodzené vetranie cez fasádu a dva svetlíky umožňujú tomuto domu ušetriť veľké množstvo energie v drsnej klíme Saigonu. Čo sa týka ďaľších ekologických prístupov, veľmi sme dbali na bioklimatické princípy tradičného vietnamského dvorového domu.

Zdroj: www.homedsgn.com