Ako  stvorená do horúcich letných dní je solárna plachta, takzvaná Tensile Solar, z dielne newyorskej firmy SMIT. Tá nielenže vytvorí tieň, ale vyrobí aj energiu. Plachta má vzhľad hrubšej látky. Na jej povrchu je ako tenký film umiestnená solárna technológia, ktorá dokáže meniť slnečné žiarenie na energiu v rôznych svetelných podmienkach. Po opotrebovaní je plne recyklovateľná.

Základ tvorí priedušná látka pokrytá tenkým filmom solárnej technológie. Tá je schopná odstraňovať toxický materiál a vyrábať energiu na slnku, hoci dokáže využiť aj tieň. Plachta je pružná, a dokáže sa tak takmer dokonale prispôsobiť rôznym stanovištiam. Materiál znesie aj drsnejšie podmienky a nešetrné zaobchádzanie.
Firma navrhla štyri variácie produktu: klenba, stojan, stan a rozľahlejší architektonický dizajn. Koncept je dobre využiteľný v kombinácii s generátorom napríklad pre spoločenské príležitosti ako dočasný tieň a zdroj energie alebo ako prístrešok pre autá pri rôznych budovách a domoch, ktorý zároveň produkuje aj energiu pre domácnosť, osvetlenie parkoviska či elektromobily.

Plachty Tensile Solar zatiaľ ešte nie sú na trhu.

Fotografie: SMIT

Viac na:

http://inhabitat.com/new-tensile-solar-shade-by-smit-will-juice-up-your-summer-with-sun/