Nedávno bola udelená čínskemu architektovi Wang Shuovi Pritzkerova cena za rok 2012, jedno z najvyšších svetových ocenení za architektúru. Wang Shuov rukopis je dobre čitateľný na projekte Historického múzea v Ningbe, ktoré je skvelým prikladom jeho štýlu a estetiky. Toto silné a pútavé múzeum bolo veľmi pôsobivo vybudované miestnymi umeleckými remeselníkmi z trosiek na počesť a kvôli zachovaniu tradičných stavebných metód. Vo svete, v ktorom sa veže stavajú za niekoľko dní namiesto rokov, je architektúra Wang Shua oddaná tradícii, histórii, géniu loci, udržateľnému využitiu materiálov a ľuďom, ktorí v nej budú bývať.

Wang Shu vyhral prvé miesto v medzinárodnej architektonickej súťaži, keď postavil Historické múzeum v Ningbe, ktoré sa venuje humanitným vedám a umeniu na východnom pobreží Číny. Bolo dokončené v roku 2008. Je invertovanou horou materiálu, ktorý ostal po katastrofách a sám o sebe výstavným kusom a umeleckým dielom. V interview s členom poroty Pritzkerovej ceny Alejandrom Aravenom Wang Shu povedal, že oživoval stratenú tradíciu a že považuje „dosah obnovenia takejto techniky za pragmatický, historický a kultúrny“.

Porota Prizkerovej ceny pre rok 2012 sa o budove pochvalne vyjadrila takto: „Historické múzeum v Ningbe jednou z tých jedinečných budov, ktoré hoci na seba upozornia už na obrázkoch, sú pri priamom zážitku v realite ešte uchvacujúcejšie. Múzeum je ikonou mesta, dobre vyladeným depozitom pre uchovávanie histórie a miestom, kde je o návštevníka postarané. Bohatstvo priestorových zážitkov vo vnútri aj vonku je pozoruhodné. Táto budova stelesňuje silu, pragmatizmus a emócie v jednom.“

 

Mimo Číny zväčša neznámy Wang Shu sa dostal do pozornosti médií, keď sa stal laureátom Pritzkerovej ceny v roku 2012. Spolu so svojou maželkou Lu Wengyu vedie architektonickú kanceláriu Amateur Architecture Studio. Je oddaný stavaniu nadčasovej architektúry, ktorá interaguje so svojim okolím a využíva dostupné materiály efektívnym spôsobom.

Preklad: Anna Nemcová

Zdroj: inhabitat.com

Fotky: ©Iwan Baan