Yusuhara Machino-eki od Kengo Kuma & Associates je kombináciou tržnice ponúkajúcej miestne produkty a malého hotelu s 15timi izbami. Prepojenie týchto dvoch funkcií átriom umožnilo vytvoriť nový typ živého komunitného priestoru umiestneného priamo na tradičnej Čajovej ceste v japonskom horskom mestečku Yusuhara. Pozdĺž tzv. Čadó existovali čajovne poskytujúce zadarmo čaj, pričom slúžili zároveň aj ako ubytovne pre cestujúcich a ako ohniská kultúrnej výmeny.

    
Budova hybridnej tržnice nanovo interpretuje viaceré prvky Čadó. V prvom rade je to materiál slama, na hlavnej fasáde usporiadaný v snopoch do modulárnej zavesenej steny. K nosnej konštrukcii sú slamené prvky pripevnené horizontálne, vďaka čomu sú ich konce pred dažďom chránené a majú dlhšiu životnosť. Na kraji slamených panelov sú umiestnené otočné čapy, ktoré uľahčujú údržbu a umožňujú priečne prevetranie átria.

Strechu vo vnútri podopierajú voľne geometricky usporiadané a nahrubo odkôrené cédrové kmene. Jej veľký presah dodatočne chráni slamu pred dažďom.

Zadná časť trojposchodovej budovy pozostáva z jednoducho zariadených a prirodzene osvetlených izieb.

Návštevník na budove nájde všetky črty japonskej architektúry, od jej strohosti a suchých stavebných postupov cez využitie svetla a poréznych materiálov. To všetko ponechané v čo najprírodnejšom stave.

   

Zostavila: Anna Nemcová

Zdroj: archdaily.com

Fotky: ©Takumi Ota Photography

Plány: ©Kengo Kuma & Associates