Nezávislosť od ostatných. Aj tak možno pomenovať sebestačný dom Balance idea house. Nápad českého architektonického štúdia rieši nielen energie, ale aj zásobovanie zeleninou a dokonca aj rybami.

Pomocou pasívnych a aktívnych prvkov, ako sú napríklad zvýšená tepelná izolácia, tepelné čerpadlá, veterné turbíny či prípadne rekuperácia, dokáže dom novej generácie výrazne šetriť aj získavať energiu. Technológia My garden potom slúži efektívnemu pestovanie potravín, predovšetkým zeleniny.

Riešili som zadanie jedného zahraničného klienta, ktorý chcel navrhnúť dom do oblasti, kde je nedostatok vody a chýba aj elektrina, tak vznikol nápad vytvoriť dom aj pre tuzemské podmienky, ktorý by sa zaobišiel bez výraznejšieho napojenia na dodávateľa energií,” vysvetľuje architekt Miroslav Stach zo štúdia Balance idea. To pripravilo napríklad projekt ekologického mesta (Green village) pre Saudskú Arábiu.

Energia zo vzduchu

Veterné turbíny nemusia mať totiž len podobu vysokých stĺpov s lopatkami. Horizontálne typy sa ľahko skryjú na streche domu, nemajú ani negatívny vplyv, ako je hluk či svetelný “smog” z otáčania lopatiek, ktorý býva vytýkaný práve klasickým veterným elektrárňam.

Pomocou týchto turbín s rozmermi asi 1 × 1 × 1 meter, ktoré sa umiestnia na streche objektu, sa vyrába elektrická energia. Tá sa následne premení na plyn veľmi podobný svietiplynu, ale nie vodík. Plyn sa skladuje v tlakových nádržiach mimo objekt domu. Takto uchovávaný plyn je následne spaľovaný v kogeneračných jednotkách na elektrickú energiu a teplo,” popisuje Miroslav Stach, jeden z autorov projektu. Táto technológia je v konečnej fáze testovania a bude uvedená na trh v druhej polovici roka.

Dispozičné riešenie domu

Sebestačný dom sa vo svojej vzorovej podobe člení na jednotlivé krídla podľa funkcií na súkromné, verejné a komunikačné. Súčasťou domu je átrium pre pestovanie rastlín, miestnosť pre chov rýb a okrasné átrium.
Vstupná časť je v najnižšej časti domu s nadväznosťou na pohotovostné WC a miestnosť pre chov rýb a átrium. Po širokom schodisku (jeho výška je ½ podlažia) sa vstupuje do hlavného obytného priestoru. Z neho sa ponúka prístup na visutú terasu.


Po schodoch (výška opäť ½ podlažia) sa prejde do ďalších častí domu. Po výstupe po schodisku z obytného priestoru sa dostanete do kuchynskej a jedálenskej časti, ktorá je spojená s komunikačným priestorom a átriom (dvojpodlažné s horným zasklením).

Komunikačný priestor spája verejnú časť (hlavný obytný priestor, kuchyňu a jedáleň) s časťou súkromnú. Koncovú časť komunikačného priestoru tvorí pracovňa s vlastnou kúpeľňou so sprchovacím kútom a samostatným WC.

V súkromnej časti sú detské izby oddelené od chodby posuvnými panelmi. Medzi nimi nájdete spoločnú šatňu a kúpeľňu detí, ďalšiu časť tvorí spálňa rodičov so šatňou a vlastnou kúpeľňou. Tá sa delí na tri časti: na priestor pre umývadlo, priechodná sprcha do šatne a spálňe a na chodbičky medzi šatňou a spálňou so vstupom na samostatné WC. V rámci vlastnej spálne môže byť umiestnená vaňa v priestore.

  

Konštrukčný systém stavby

Dom je koncipovaný ako rámová konštrukcia doplnená masívnymi stenami, zasklenie domu je navrhnuté ako kombinácia otváracích plôch (klasické okno s izolačným trojskol) a dvojitá presklená fasáda (ľahký obvodový plášť známy z energeticky úsporných kancelárskych budov).

Táto kombinácia zaisťuje nízke tepelné straty domu, presklené časti umožňujú solárne energetické zisky. Zároveň priestor vo vnútri dvojitého plášťa stačí na efektívne zatienenie objektu a odcloneniu proti prehrievaniu bez nutnosti používania klimatizácie. Neoddeliteľnou súčasťou dvojitého plášťa je aj prirodzené prevetranie domu.

Farmárom a rybárom ľahko a rýchlo

Komplexná technológia My garden umožňuje efektívne pestovanie rastlín, najmä zeleniny, v uzavretom átriu domu po celý rok. Majiteľ si vďaka nej môže vyprodukovať až 85 percent základnej zeleniny, a to bez veľkej námahy. Ide o podobný systém, akým sú riešené takzvané vertikálne záhrady (ako napr. tieto).
Systém je nastavený ako aická jednotka bez údržby. Majiteľ len musí dopĺňať hnojivo do systému, kontrolovať hodnoty systému a žať úrodu. Systém funguje na princípe intenzívneho hydroponného pestovanie rastlín,” vysvetľuje architekt Stach.
A zdôrazňuje, že zelenina sa pestuje bez použitia pesticídov, prídavných chemických produktov, teda farbív, etylénu a ďalších. Produkty sa konzumujú čerstvé a zrelé.

   

Autori projektu si všetko vyskúšali na vlastnej koži

Chýbajúce slnečné lúče môžu nahradiť špeciálne svetelné zdroje. Preto má zelenina farbu, vôňu i chuť rovnakú ako zo záhradky. “A máte istotu, čo jete, najmä keď nechcete deťom kupovať zeleninu, o ktorej neviete, čím ju hnojili,” zdôrazňuje Miroslav Stach.

Tvorcovia projektu si vyskúšali dokonca intenzívny chov rýb, konkrétne sumčeka afrického. Systém pre chov rýb je opäť plne aizovaný. Sumček je veľmi nenáročná ryba, také “prasiatko”, ktoré možno vykŕmiť počas šiestich mesiacov. Za tú dobu môžete očakávať prírastok dvoch kilogramov.
Sumčekom postačí kaďa, nepotrebujú svetlo ani príliš priestoru, len teplo a prísun svojej potravy. Kŕmi sa rybími granulami, podobnými, aké používa aj rybárstvo, kde chovajú sumčeky iba v kadiach.

Všetky uvedené technológie možno použiť aj v iných domoch, a to vrátane hydropónie. Systém (veterné turbíny, zariadenia na výrobu plynu, skladovacie nádrže, kogeneračná jednotka, riadiaca a technická jednotka) je možné napojiť na všetky druhy vykurovania a ohrevu vody (podlahové vykurovanie, radiátory, teplovzdušné vykurovanie).
Autori preferujú vykurovanie pomocou kapilárneho systému: mikrokapiláry sú umiestnené v stenách a na stropoch (sálavý systém). Pomocou kapilár je možné objekt aj chladiť, a to prirodzene, bez nepríjemných rôznych teplôt v miestnosti, hluku z výduchov a nežiaduceho “fúkanie” vzduchu. Ide o bezprašný systém.

Zdroj: bydleni.idnes.cz

Autor: Alena Řezníčková