Hoci je škôlka Fuji od Tezuka Architects najväčšia v Japonsku, napriek tomu jej pedagogické prostredie podporuje individuálny vývoj a sebavyjadrenie každého dieťaťa. Túto etiku stelesňuje budova fungujúca ako obrovská hračka. Montessoriovská pedagogika, na ktorej je návrh budovy založený, je vyjadrená budovou bez stien. Triedy, herne a príslušenstvo sa zlievajú do jedného priestoru, ponúkajúceho deťom krajinu, ktorú môžu preskúmať a prispôsobiť svojim potrebám.

                   

Charakteristickou pre škôlku je oválna drevená strešná plocha, používaná po celý rok hlavne pre individuálne hry, ale aj pre formálnejšie učenie a spoločné aktivity. Dizajn určený deťom zahŕňa 3 na pozemku pôvodne rastúce stromy druhu Zelkova ako aj šmykľavku vedúcu zo strechy a vodné kohútiky pre hry vonku.

Stromy sa stali dôležitou súčasťou pedagogickej krajiny. V triedach sú obkolesené priesvitnými átriami a na streche chránené sieťou. V lete koruny stromov tienia okrem budovy aj ihrisko.

Posuvné sklenené steny lemujú obe strany tried, pri otvorení v lete pôsobia ako prestrešené vonkajšie priestory. V zime sú triedy zavreté a priestory sú vykurované kórejským podlahovým systémom využívajúcim dym a horúce spaliny z kachlí vedené sériou dymovodov v podlahe.

Montessoriovské princípy a z nich vychádzajúci architektonický prístup sú v tomto projekte dobre skĺbené. Naučiť deti používať „zdravý rozum“ prostredníctvom budovy bolo jedným z hlavných princípov návrhu, o ktorý sa usilovali architekti aj zákazníci. Príkladom je umiestnenie elektrického osvetlenia na strope. Jedná sa o sadu samostatných žiaroviek, ktoré sa dajú ovládať zavesenými šnúrovými spínačmi a stmievačmi.

 

Zostavila: Anna Nemcová

Zdroj: imagineschooldesign.org

Fotky: ©Katsuhi Sakida, Edmund Sumner

Plány: ©Tezuka Architects