Nemusí to byť vždy väčší, vyšší, širší. Zatiaľ čo sa väčšina ľudí sa snaží mať čo najväčšie miesto pre život, existuje už niekoľko rokov, najmä v dôsledku krízy na trhu nehnuteľností, v Spojených štátoch hnutie, ktoré teraz prišlo do Európy: Small house movement. Jej členovia uprednostňujú život v malých a funkčných domovoch. Výhody, okrem úspory miesta, sú očividné: nižšie náklady na materiál a výstavbu, nízke prevádzkové náklady a v najlepšom prípade koncept, ktorý je založený na udržateľnosti.

Aj keď je život v malých priestoroch pre mnohých ľudí najmä otázkou prístupu k životu, v oblastiach s tradičným nedostatkom priestoru sa stáva čoraz častejšie nutnosťou: japonské mikro domy napríklad dokazujú, ako sa dá aj na najmenšom priestore navrhnúť šikovná architektúra – ak obyvatelia netrpia klaustrofóbiou.

Televízna producentka Kirsten Dirksen počas piatich rokov navštívila ľudí  z celého sveta, ktorí z malého priestoru vyťažili maximum. Výsledkom je dokument s názvom We The Tiny House People.