Nórsky pavilón centra divokých sobov sa nachádza v obci Hjerkinn na okraji národného parku Dovrefjell, s výhľadom na horský masív Snøhetta. Budova s plochou 900 m2 je prístupná verejnosti a slúži ako pavilón na pozorovanie sobov v rámci vzdelávacích programov. K tejto veľkolepej stavbe, situovanej 1200 metrov nad morom, privádza návštevníkov prírodná cesta s dĺžkou 1,5 km.

História

Dovrefjell je pohorie, ktoré tvorí bariéru medzi severnou a južnou časťou Nórska. Je domovom posledných európskych divokých sobích stád a je prirodzeným prostredím pre mnoho vzácnych rastlín a živočíchov. Dlhá história plná turistov, loveckých tradícií, baníctva a vojenských aktivít tu zanechala svoju stopu. Okrem prírodnej a kultúrnej krajiny, má pohorie Dovre tiež veľký význam v nórskom povedomí. Národné mýty, legendy, poézie (Ibsen) a hudba (Grieg) oslavujú mystické a večné vlastnosti tohto silného miesta.

Tverrfjellhytta - Pozorovateľňa divokých sobov (3)

Architektonické nápad

Táto unikátna prírodná, kultúrna a mýtická krajina tvorí základ architektonickej myšlienky. Dizajn budovy je založený na tuhej vonkajšej škrupine a organickom vnútornom jadre. Južná orientácia vonkajších múrov spolu s interiérom vytvárajú chránené a teplé miesto na zhromažďovania, pri zachovaní výhľadu návštevníkov na veľkolepú panorámu.

 

Značný dôraz je kladený na kvalitu a životnosť materiálov, aby vydržali drsné podnebie. Obdĺžnikový rám je vyrobený zo surovej ocele, ktorá má zobrazovať náleziská železa v miestnom skalnom podloží. Jednoduché formy a využívanie prírodných materiálov reflektujú miestne stavebné tradície. Naviac boli využité pokročilé technológie pri dizajne i pri výrobnom procese. Za použitia digitálnych 3D-modelov pre pohon frézovacieho stroja vytvorili nórske lodenice v Hardangerfjorde organické tvary interiérových prvkov z dreva borovice.

Drevo bolo potom poskladané tradičným spôsobom, kde sa použili iba drevené kolíky ako spojovací materiál. Vonkajší múr bol ošetrený borovicovým dechtom, zatiaľ čo interiérové drevo naolejované. Pavilón je robustná ale zárovň jemná budova, ktorá dáva návštevníkom príležitosť na zamyslenie sa a rozjímanie nad touto obrovskou a bohatou krajinou.

ArchitektSnøhetta Oslo AS
Miesto: Hjerkinn, Dovre obce, Nórsko
Plocha: 90 m2
Rok výstavby: 2011
Fotografie: Ketil Jacobsen a diephotodesigner.de

Tverrfjellhytta - Pozorovateľňa divokých sobov - rez budovou

Rez budovou

Tverrfjellhytta - Pozorovateľňa divokých sobov - pôdorys

Pôdorys

 

Tverrfjellhytta - Pozorovateľňa divokých sobov - pohľady

Pohľady

Zdroj: www.archdaily.com