Dvojgeneračný rodinný dom stojí v širšom centre mesta Pezinok. Rovinatý pozemok má trojuholníkový tvar a je vymedzený dvoma ulicami. Hmotový koncept zastavania rieši otvorenie hlavného objektu smerom na juhovýchod a na severozápad, kde je v rohu pozemku umiestnený samostatne stojaci príručný sklad s prestrešeným parkovaním pre dve autá.

Pôdorys rodinného domu tvorí dvojpodlažný obdĺžnik dlhšou stranou orientovaný v smere východ západ. Z hmoty vystupuje na južnej strane nižšia kosoštvorcová hmota obývacej izby. Pôdorysný tvar domu vychádza z projekčných obmedzení a v plnej miere maximalizuje využitie solárnych ziskov s minimálnym tienením vzhľadom na tvar pozemku okolitú zástavbu. Montovaná drevostavba sa snaží rešpektovať okolie a napriek svojej otvorenosti smerom do záhrady dostatočne chráni súkromie investorov pred pohľadmi z ulice.

 

Pri návrhu bol dôraz kladený hlavne na praktickosť dispozície pre 4 -6 člennú domácnosť. Na severozápade domu sa nachádza vstup ktorý je proti poveternostným podmienkam chránený vykonzolovanou časťou poschodia. Na prízemí sa okrem obývacej izby spojenej s kuchyňou ajedálňou nachádza hosťovská izba so samostatnou kúpelňou,WC a technická miestnosť. Schodisková podesta rozšírila svoju funkciu o pracovný kút a na poschodí rodinného domu sa nachádzajú tri plnohodnotné izby s hygienickým zázemím.

Konštrukcia:

Nepodpivničený dom má zakladanie riešené pomocou drátkobetónovej dosky uloženej na súvislej vrstve granulovaného penového skla, ktoré tvorí tepelnú izoláciu spodnej stavby. Nosnú časť stien a stropov z masívneho dreva tvorí montovaný konštrukčný systém LIGNOTREND. Stenové panely sú v interiéri ukončené sádrokartónovými doskami a z vonkajšej strany zabalené do parobrzdnej fólie. Na tú je umiestnené tepelnoizolačná vrstva. V tomto prípade sa jedná o tepelný obal hr. 360mm tvorený fúkanou celulózou so záklopom drevovláknitými doskami.

 

Fasáda je riešená tenkovrstvým omietkovým systémom bielej farby. Stropy nad prízemím sú systémovým riešením s podhľadovou vrstvou masívneho dreva. V obývacej izbe, jedálni a kuchyni je použitý akustický profil. V ostatných miestnostiach boli použité stropné panely s pohľadovým povrchom bez akustických vlastností. Do konštrukcie stropov boli vložené nepálené tehly a štrkový zásyp aby dodatočným zaťažením boli zlepšené kročajové vlastnosti panelov.

 

Vykurovanie objektu zabezpečuje tepelné čerpadlo zem/voda s integrovaným pasívnym chladením riešeným pomocou stenových a v kúpelniach podlahovým vykurovaním. Stenové vykurovanie je riešené pomocou systémových sádrovláknových panelov s vopred inštalovaným tepelným rozvodom. Vetranie s rekuperáciou a entalpickým výmenníkom zabezpečuje prívod čerstvého vzduchu do obytných priestorov. Rozvody vzduchu su riešené skrytým vedením v sádrokartónovom podhľade zádveria.

Technické informácie nájdete na: http://iepd.sk/domy/databaza?pid=34&sid=508:SK-90201-Pezinok

Architektonický návrh: Ing. arch. Daniel MarnicaMgr. art. Bjorn Kierulf

Návrh TZB: Mgr. art. Bjorn Kierulf

Statický návrh: Ing. Jaroslav Sandanus

Realizačná firma: Createrra s.r.o.