BRNO, 22. 11. 2012
Už od utorka si môžete voľne stiahnuť nový film o energeticky úspornom bývaní z dielne Centra pasívneho domu. V dokumente s názvom Vaříme pasivní dům sa divák dozvie, ako múdro stavať, na čo nezabudnúť a čo a kedy sa oplatí riešiť.

Polhodinový dokumentárny film sleduje príbeh stavby mobilného pasívneho minidomku, ktorý Centrum pasívneho domu a jeho členovia postavili behom piatich dní na brnenskom výstavisku. Vedľa časozberného videa tu uvidíte a budete počuť aj viacero domácich expertov, ktorí sa nízkoenergetickému a pasívnemu bývaniu profesijne venujú už niekoľko rokov.

Dokument je určený pre širokú verejnosť, ale na svoje si v ňom prídu aj mnohí stavitelia a ďalší odborníci, ktorí sú doteraz k pasívnemu stavanie skeptickí. Práve tento film im totiž môže priniesť odpovede na množstvo otázok – na pravú mieru totiž uvádza mýty, ktoré sa okolo energeticky úsporného bývania doteraz tradujú.

Film, ako aj sám jeho názov napovedá,  vo svojom deji odkazuje na dôležitosť dobrých surovín. Práve tie totiž určujú – ako v kuchyni, tak na stavenisku – či výsledný produkt bude stáť za to. U pasívnych domov sú najdôležitejšími ingredienciami:

  • Vyladený projekt od odborníka
  • Efektívne konštrukcie bez tepelných mostov a dostatočne izolácie
  • Kvalitné okná s trojsklami, správne osadené a utesnené
  • Neprerušená vzduchotesná obálka skontrolovaná Blower-door testom
  • Komfortné vetranie s rekuperáciou tepla
  • Efektívne a šetrný vykurovací systém

Podklady k filmu boli z väčšej časti nadobudnuté na jar priamo pri autentickej stavbe pasívneho domu. Okrem samotného domu, ktorý rástol priamo pred očami návštevníkov brnenských stavebných veľtrhov, bolo vtedy postavených ešte osem ukážkových stien, ktoré reprezentovali rôzne technológie a možnosti súčasného úsporného stavebníctva.

Odkaz na film Vaříme pasivní dům:
http://www.pasivnidomy.cz/literatura/varte-pasivni-domy-jednoduse-as-chuti-radi-novy-film.html

Odkaz na záznam stavby mobilného pasívneho domu deň po dni:
http://www.pasivnidomy.cz/ibf-2012/video-jak-jsme-staveli-pasivni-dum-den-po-dni.html