Tatranská galéria Poprad 14. 12. 2012 — 3. 3. 2013

Výstavy pri príležitosti podujatia 100 rokov budovy elektrárne Tatranskej galérie v Poprade

Daniel Libeskind Architektúra je reč

Unikátna výstava jedného z najvýznamnejších architektov súčasnosti žijúceho v New Yorku a tvoriaceho po celom svete.

http://www.tatragaleria.sk/

Daniel Libeskind je jednou z najväčších osobností súčasnej svetovej architektúry a urbanizmu. Preslávil sa vďaka prehodnocovaniu tradičných prístupov k architektúre a jej vnímaním v celej jej komplexnosti. Rozmanité spektrum jeho projektov zahŕňa významné kultúrne i komerčné inštitúcie. Libeskindov rukopis nachádzame na projektoch viacerých galérií. Tento fakt je aj jeden z hlavných dôvodov, prečo sa Tatranská galéria rozhodla pre inštaláciu výstavy Daniela Libeskinda – Architektúra je reč.

Daniel Libeskind, B.Arch. M.A. BDA AIA je uznávanou autoritou v architektonickej praxi a urbanistickom plánovaní. Narodil sa 12. mája 1946 v povojnovom poľskom meste Lodž. V roku 1957 odišiel spolu s rodičmi do Izraela. Po troch rokoch sa rodina presťahovala do New Yorku. V roku 1965 získal americké štátne občianstvo. Pôvodne prostredníctvom štipendia Americko-izraelskej kultúrnej nadácie študoval v Izraeli hru na klavír a v New Yorku sa stal virtuóznym hráčom na akordeón. Po čase však hudbu zanechal a rozhodol sa pre štúdium architektúry, ktorú absolvoval na newyorskej Cooper Union for the Advancement of Science and Art. V roku 1972 získal diplom z postgraduálneho štúdia dejín a teórie architektúry na Fakulte komparatistiky Essex University v Anglicku. Je známy predovšetkým za vklad kritickej diskusie do architektúry a multidisciplinárnemu prístupu.

V roku 1989 Daniel Libeskind zvíťazil v súťaži na projekt židovského múzea v Berlíne, ktoré bolo oficiálne otvorené v roku 2001. Za túto stavbu zožal uznanie ako v architektonických kruhoch, tak i u širokej verejnosti. Ešte pred získaním tejto zákazky bola dokončená realizácia Múzea Félixa Nussbauma v Osnabrücku. Medzi ďalšie Libeskindove realizované projekty patria: Imperial War Museum North, Manchester; Atelier Weil, súkromý ateliér s galériou, Mallorca; Graduate Student Centre na Londýnskej metropolitnej univerzite; Danish Jewish Museum, Kodaň; pamätník obetiam 11. septembra v talianskej Padove; Frederic C. Hamilton Building, prístavba múzea umenia, súčasne s bytovým komplexom Denver Museum Residences, v Coloradskom Denveri a mnohé ďalšie.

Po víťazstve v súťaži o projekt World Trade Center vo februári 2003 bol menovaný hlavným architektom pre zástavbu tohto priestoru v New York City. Predseda poroty John Whitehead nazval Libeskindov návrh „geniálnym, dych vyrážajúcim, vynikajúcim a zároveň praktickým“. Projekt reflektuje optimizmus mesta New York.
Daniel Libeskind vyučuje a prednáša na niekoľkých univerzitách po celom svete. Je držiteľom mnohých ocenení, vrátane Hiroshima Art Prize z roku 2001 – táto cena, udeľovaná umelcom, ktorých dielo podporuje porozumenie a mier medzi národmi, nebola do tej doby nikdy udelená architektovi. Je tiež nositeľom Deutsche Architekturpreis za rok 1999 za projekt židovského múzea v Berlíne a Goethe Medallion (2000) za prínos kultúre, roku 1996 získal American Academy of Arts and Letters Award for Architecture a v tom istom roku Berlin Cultural Prize, v roku 1990 mu bolo udelené členstvo v European Academy of Arts and Letters, v roku 1997 čestný doktorát na Humboldtovej univerzite v Berlíne a mnohé iné. Dve zo stavieb Daniela Libeskinda získali v roku 2004 cenu RIBA: London Metropolitan University Graduate Centre a Imperial War Museum North, kráľovské múzeum bolo tiež nominované na Stirlingovu cenu. V tomto istom roku menovalo americké ministerstvo zahraničia v rámci programu CultureConnect Daniela Libeskinda prvým kultúrnym ambasádorom pre architektúru.

Dielo Daniela Libeskinda bolo vystavované v mnohých významných múzeách a galériách po celom svete a dočkalo sa i knižného spracovania v niekoľkých jazykoch. Libeskindova prax je rôznorodá. Orientuje sa najmä na kultúrne a komerčné inštitúcie, od múzeí, galérií, divadiel a koncertových hál až po kongresové centrá, univerzity, hotely, nákupné centrá či obytné budovy. Architektonické Štúdio Daniela Libeskinda sídli v New Yorku.