stavby_ktore_rastu (4)

Prečo mať kamenný alebo murovaný záhradný altánok, keď môžete mať prútený? Živé stavby z vŕbového prútia veľmi dobre vyzerajú a sú úplne šetrné k životnému prostrediu.
Človek nemusí byť priamo fanúšik Pána Prsteňov, aby (aspoň občas) závidel elfom bývanie “v stromoch”. Z podobného snívania sa však rýchlo vytriezvie a skutočnosť, že podobný dom je pre nás stále z ríše fantasy filmov na seba nedá dlho čakať. Avšak, mať záhradný altánok vytvorený zo živého stavebného materiálu, sa môže celkom jednoducho stať realitou …

Stačí si osvojiť techniku ​​”živých stavieb z vŕbového prútia”, ako znie slovenský, trochu nepresný, názov. Vŕba totiž nie je jediným prípustným materiálom, avšak “stavia” sa z nej zďaleka najlepšie. Navyše nemožno celkom povedať, či sa vôbec jedná o stavbu, alebo len o zložitejšie záhradné úpravu.

Prútené steny je možné dobre kombinovať s ďalšími stavebnými materiálmi. (Foto: autorka)

Prútené steny je možné dobre kombinovať s ďalšími stavebnými materiálmi. (Foto: autorka)

Živé stavby – prastará stavebná technika

Živé ploty zo spletených vŕbových prútov stavali ľudia od pradávna, teraz sa tento trend vracia v modernej podobe. Čo je na ňom – ​​okrem romantických predstáv – toľko príťažlivé? Jedná sa o esenciu pojmu “prírodný stavba”. Rastie, mení sa, jej obstarania je takmer bez nákladov a z prútia je možné pri zachovaní rozumných dimenzií vytvoriť takmer akýkoľvek tvar. Prútená stavba navyše nepotrebuje stavebné povolenie.
Hoci je u nás možné v súčasnej dobe už niekoľko podarených príkladov nájsť, oproti našim západným susedom sa rastúce stavby stále ešte usídľujú. Pre inšpiráciu nie je však nutné jazdiť ďaleko: v nemeckej Žitave, tvoria vŕbové altány a baldachýny neoddeliteľnú súčasť priestoru miestnej Zoo. Okrem skrášlenia Tierpark Zittau slúžia tiež k edukačným účelom a organizovaniu workshopov. Inšpiráciou pre účastníkov je pohľad na impozantný výsledok, ktorý dáva tušiť, čo je možné za pár rokov vypestovať, ak človek venuje  stavbe dostatok starostlivosti.

Hlavná realizačná sezóna prútených stavieb: október-apríl, pokiaľ nemrzne.

Stavbám z prútia sa venujú amatérski nadšenci, ale bývajú aj súčasťou repertoáru záhradných architektov. Existujú aj špecializované firmy, veľa ich však u nás nie je: Stavanie je preto z veľkej časti v rukách budúceho užívateľa a viac než inde tu platí, že aj cesta môže byť cieľ. Najlepšie je to vidieť pri konštrukciách pre deti – stavby z vŕbových prútikov sú totiž výbornou alternatívou rôznych preliezačiek, úkrytov či bludísk na detské ihrisko alebo do materskej školy. Okrem svojho finálneho účelu dávajú deťom (a mnohokrát aj ich rodičom) priestor pre spoločné zasadenie “základov”, tvarovanie a čakanie, až stavba vyrastie. Ak nevyrastie, nie je zmarená investícia až tak vysoká, aby nebolo možné začať znova a lepšie.

Živé stavby sa hodí hlavne pre najrôznejšie záhradné prvky, ako sú altánky či krytá ohnisko (Foto: autorka)

Živé stavby sa hodí hlavne pre najrôznejšie záhradné prvky, ako sú altánky či krytá ohnisko (Foto: autorka)

Stačí len premyslene vysádzať vŕbové prúty

Postup výstavby nie je nijako zložitý – stačí vo vhodnú dobu zasadiť do zeme buď čerstvo narezané, alebo vhodne uskladnené prúty a nezabudnúť včas vyväzovať. Najvhodnejšie obdobie pre výsadbu je od októbra do apríla, keď nemrzne. S trochou zveličenia sa dá povedať, že stačí na Veľkú noc jednoducho “recyklovať” šibačku. Prúty sa zapichujú do vopred vymysleného pôdorysu, v závislosti na ich dĺžke 20 až 70 centimetrov do zeme. Ak chceme vytvoriť oblúk, zasadíme oba konce. Ďalej sa prúty zväzujú a splietajú do požadovaného tvaru. Ak sa jedná o väčšie konštrukcie, je vhodné celý tvar spevniť drevenými kolmi.

Stavba spočíva v premyslenom zasadení vŕbových prútov do zeme. Potom už len stačí rastúce stromy vhodne vyväzovať a tvarovať (Foto: autorka)

Stavba spočíva v premyslenom zasadení vŕbových prútov do zeme. Potom už len stačí rastúce stromy vhodne vyväzovať a tvarovať (Foto: autorka)

Ak vás tento článok zaujal a miesto kamenného záhradného altánku chcete dať, po vzore elfov, prednosť “ohnisku pod zelenou strechou”, máte ešte dosť času na premýšľanie, než definitívne prejdú mrazy a príde čas vypraviť sa na vŕby. Pre inšpiráciu si môžete zatiaľ prelistovať knihu Living Willow Sculpture anglického autora Jona Warnese, ktorý sa téme už roky venuje a ponúka nepreberné množstvo nápadov.

Veronika Křístková

Zdroj: www.nazeleno.cz