Salon drevostavieb 2013

Salón drevostavieb 2013 – výstava realizovaných českých a slovenských progresívnych stavieb z dreva v Slovenskom technickom múzeu v Košiciach

Tlačová správa, 29. 4. 2013

Od 10. 5. do 10. 6. 2013 sa v priestoroch Slovenského technického múzea v Košiciach uskutoční výstava Salón drevostavieb 2013, ktorá predstavuje výber z najzaujímavejších, v uplynulom roku realizovaných drevostavieb od českých a slovenských architektov. Súčasťou expozície budú aj 3D vzorky moderných materiálov, používaných pri výstavbe súčasných drevodomov a populárno-náučný film, ozrejmujúci prednosti, základné pravidlá navrhovania a realizácie energeticky pasívneho domu. Organizátori pripravili k výstave aj odborný sprievodný program – 14. 5. 2013 od 18:00 sa v Tabačke Kulturfabrik v Košiciach uskutoční diskusný panel, na ktorom vystúpia s prednáškami o drevostavbách u nás a v zahraničí architekti Ľubica Fábri (ARCHA matério, Bratislava), Pavel Horák (Domesi, Praha) a Pavol Škombár (P.S.ARCH, Rozhanovce). Centrum architektúry ARCHA matériO Bratislava ako slovenský spoluorganizátor ôsmeho ročníka Salónu drevostavieb, uzatvára v Košiciach sériu výstav a prezentácií, ktoré sa od polovice marca 2013 uskutočnili v Bratislave a v Nitre.

Letný dom_Burgenland

„Drevo v spojení s modernou architektúrou môžu vytvárať jedinečnú symbiózu úžitkových a estetických kvalít. Navyše, drevu ako dorastajúcemu materiálu a progresívnej architektúre s jeho využitím patrí budúcnosť,“ hovorí architektka Ľubica Fábri, riaditeľka centra ARCHA matériO.

Do aktuálneho, v poradí už ôsmeho ročníka prihlásili  architekti zo Slovenska a z Čiech rekordný počet stavieb. Výsledkom neľahkého výberu najlepších realizácií na putovnú výstavu a do publikácie k nej s názvom Ročenka drevostavieb 2012 je pestrá kolekcia pozostávajúca spolu z 35 stavieb a typologicky rôznorodých realizácií, z nich sedem vytvorených na Slovensku. „Cieľom projektu Salón drevostavieb je zviditeľňovať a popularizovať kvalitné drevostavby v SR a ČR a prispievať k vzniku lepších a krajších drevostavieb v našom regióne. Propagácia, ako aj vzdelávanie a profesionalizácia projektantov, realizátorov i koncových užívateľov v tejto oblasti sú o to viac aktuálne, že Slovensko disponuje surovinovým potenciálom i silnou tradíciou využívania dreva v stavebníctve, architektúre a tvorbe životného priestoru,“ dodáva Ľubica Fábri.

RD-v-Hodoníne

Podujatie Salón drevostavieb v SR podporili:

JAFHOLZ Slovakia, Kontrakting, KNAUF, HITECO, HITECO Team, GIRA

Mediálni partneri Salónu drevostavieb v SR:

Tlačová agentúra SITA, A+D, ASB, Drevársky magazín, Informácie YUDINY, in.Ba, www.zelenaarchitektura.sk

V prípade záujmu o ďalšie informácie a snímky nás neváhajte kontaktovať.

Vopred ďakujeme za informáciu o publikovaní/referencii vo vašom médiu.

Kontakt:

ARCHA matériO Bratislava – Centrum súčasnej architektúry a dizajnu,

Bc. Silvia Majerová, silvia.majerova@archacentre.org, m: +421 948 060 224

www.archacentre.org